Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Majka
Pon Paź 03, 2011 10:53
Kościół - obsługa ( organista, zakrystia itd)
Autor Wiadomość
wierni 
Dopiero zaczynam

Wysłany: Pon Paź 03, 2011 01:04   Kościół - obsługa ( organista, zakrystia itd)

We wrześniu brałam ślub w kosciele Św. rodziny naul. Kelles-Krauza. Kościół przepiękny, po remonie, po prostu slicznie. Fakt, że nie jest on duży, ale na kameralne śluby w sam raz. Zdecydowalismy sie tam pobrac, ponieważ jestem parafianką, lecz na codzien mieszkamy w UK. Wszystko szło (planowanie, procedury) tak jak powinno, aż do momentu rozmowy z organistą. Z tego względu, ze nie przepadam za śpiewiem tego pana, i chyba nie tylko ja, z tego co wiem (rzecz gustu), chciałam podziekować mu grzecznie za spiew na naszym ślubie. Tymbardziej, że moja najlepsza koleżnka jest organistką i spiewa przeslicznie, chciałm aby to ona zagrała na naszym slubie. Uzgodniwszy wczesniej z ksiedzem, ze moze cos takego być, udałam sie do p.Mietka - obecnego organisty w celu uzgodnienia. On poinformował mnie, ze owszem moze zagrac inna osoba, ale musze mu zapłacic 200zł, za UDOSTEPNIENIE organów, które przeciez nie są jego własnością. Zbulwersowana, poszłam wiec do proboszcza, bo głupia myslałam, ze moze nie wie co ten człowiek wyprawia. Proboszcz odpowiedział tak: " Ja się do tego nie wtrącam, prosze to uzgodnić z p.organistą" Więc ja sie pytam, jak to?? Dlaczego ja mam płacić mu za coś i to jeszcze 200zł, czego on nie zrobi? To w jakim zakładzie pracy czy gdziekolwiek jest tak, ze pracownik otrzymuje kase za cos czego NIE zrobił?? Szantaż i oszustwo, wyłudzaenie.!!!!!!!!Oczywiscie, musiałam zapłaci, bo organista mi zagroził, ze zamknie organy a kolezanki nie wpusci na chór. O to i cala historia.. Przykra bardzo. Szkoda tylko ze proboszcz nie zdaje sobie sprawy, ze takimi faktami nie zacheca przyszłych slubników do brania tam slubów.

kasiek 
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
Wysłany: Pon Paź 03, 2011 11:04   

wierni, taka praktyka jest często stosowana niestety. Puki ludzie będą płacić (bo jakie inne wyjście mają, to tak bedzie.

p.s. ten kościół był kiedyś moją parafią (już się chyba od tamtego czasu kilku proboszczy przewinęło). Kiedyś był tam świetny organista, pięknie śpiewał, ale z tego co pamiętam zmarło mu się...

Asiek 
Lubię tu być

Data ślubu: 2012
Wysłany: Pon Paź 03, 2011 11:09   

zgadza się, tak jest w większości kościołów.. nawet jak chcesz żeby inny ksiądz dawał ślub, np ktoś z rodziny.. to i tak przecież płacisz noramalnie.. tak samo jest i w przypadku organisty..

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu