Dwór Zbożenna

Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Metryki
Autor Wiadomość
kasiek 
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 17:29   Metryki

mam pytanie czy metryki chrztu, komunii i bierzmowania ważne są 3 miesiące od daty pobrania z kościoła czy od daty złożenia w kościele docelowym czyli tym, w którym bierzemy ślub?
poza tym czy wszystkie będą w tym w którym udzielano nam chrztu? bo w moim przypadku jest tak, że mam jakby cztery kościoły: ten, w którym miałam chrzest, ten w którym miałam komunię i bierzmowanie, moja obecna parafia oraz parafia mojego męża czyli ten, w którym zamierzamy wstąpić w związek małżeński.

martuś88 
Lubię tu być

Data ślubu: 14.08.2010
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 18:59   

3 miesiace do daty ślubu są takie dokumenty ważne czyli jesli bierzesz slub 9.10 to najwczesniej mozesz pobrac dokumenty 9.07 (czyli od jutra mozecie załatwiać:)) tak samo dokumenty z urzedu stanu cywilnego. z reszta jak pojdziecie po te zaswiadczenia to ksiadz sie pyta kiedy slub zawsze i jak bedzie za wczesnie to sami zazwyczaj ksieza informuja o tym, a jesli chodzi o to pierwsze to Ty i Twoj narzeczony musicie dostarczyc do parafii w której bedziecie brac slub zaswiadczenia o chrzcie, komuni i bierzmowaniu nawet jesli te trzy sakramenty były w innych parafiach to musicie isc do tych parafii i pobrać je i oczywiscie takie zaswiadczenia tez 3 miesiace przed slubem

kasiek 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Czw Lip 08, 2010 19:30   

martuś ale z tego co mi się wydaje to gdzieś mi się obiło o uszy, że tam gdzie przyjmowałam chrzest są automatycznie przesyłane informacje o przyjętym innym sakramencie w innej parafii, ale nie wiem właśnie czy to prawda.
czyli jednym słowem dokumenty są ważne od daty wydania a nie od daty zaprotokołowania ich w kościele docelowym?

martuś88 
Lubię tu być

Wysłany: Czw Lip 08, 2010 19:39   

no tak do daty wydania. Nie wiem czy tak jest bo slub jest takim sakramentem ze wszystkie metryki muszą być "świeże" że tak sie wyrażę bo są wysyłane do kurii czy gdzieś. Ja byłam chrzczona na keles-krauza a reszte sakramentów w mojej obecnej parafii przyjelam gdzie bierzemy slub i myslalam ze juz skoro 2 razy dostarczałam metryke chrztu to nie musze juz ale wikary mnie uświadomił że dokumenty muszą być wszystkie aktualne

kasiek 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Czw Lip 08, 2010 19:56   

na kelles-krauza to ja miałam komunię i bierzmowanie, chrzest w jastrzębi, teraz należę do kotarwic (dawny pelagów) a ślub biorę w orońsku...do obecnej parafii jestem najmniej "przywiązana"- mieszkam tu zaledwie ok 5 lat, ale zapowiedzi będą pewnie dawane tutaj choć więcej ludzi mnie zna w poprzednich parafiach i w razie jakby ktoś chciał zgłosić jakiś sprzeciw to raczej nikt z obecnej...
A czy któraś z was słyszała o tak zwanym półślubku? co to właściwie jest? Moja mama mówi że to się płaci połowę wartości ślubu w parafii tego drugiego narzeczonego, ale zdarza się, że jak jest ślub w parafii chłopaka to księża z parafii dziewczyny żądają całej kwoty udzielenia sakramentu w wyniku czego koszty są podwójne....

czarna 
Zadomawiam się

Data ślubu: 02.10.2010
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 21:46   

Zgadza sie jest półślubek który jest płacony tylko w parafii pana młodego gdy ślub jest w parafii panny młodej, to sie nazywa półślubek ale ogólnie z tego co słysze to i tak księża mają co do tego swój cennik, ale to wiadomo co kraj to obyczaj i co parafia to obyczaj ))))

kasiek 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Czw Lip 08, 2010 21:52   

a co z półślubkiem jeśli, tak jak w moim przypadku, ślub jest w parafii Narzeczonego?możliwe żeby wtedy chcieli u mnie całą sumę?i tak szczerze to w jakim celu to jest? pomijając cel oczywisty - zarobkowy

Malensstfo 
Zadomawiam się

Data ślubu: 28.08.2010
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 06:57   

Z tego co wiem, to pobiera się tylko metrykę chrztu, która musi być aktualna. I na tej metryce są adnotacje o komunii i bierzmowaniu, a także o małżeństwie( a raczej jego braku), także to tylko jeden świstek. Inne dokumenty z urzędu są ważne trzy miesiące.

Co do półślubka, to mój narzeczony płacił, chociaż słyszeliśmy też, że półślubka od dawna nie ma...o i nie wiadomo.

_karolcia_ 
Lubię tu być

Data ślubu: 2 październik 2010
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 08:46   

dziewczyny a jeśli ja i mój narzeczony jesteśmy z tej samej parafi i w tej parafi mieliśmy wszystkie sakramenty to tylko musimy donieść z USC zaświadczenie o braku przeszkód do zawarcia związku tak?? czy jeszcze coś?

martuś88 
Lubię tu być

Wysłany: Pią Lip 09, 2010 09:59   

_karolcia_, jesli wszystkie sakramenty mieliście w jednej parafii to nic nie trzeba procz dokumentów z usc.
Mój narzeczony też niestety w swojej parafii musial zapłacic połslubek bo inaczej proboszcz nie chcial mu wydać zaświadczeń:/ a jak sie spytał z jakiej racji musi płacic to proboszcz stwierdził ze taka tradycja i w końcu wyszło ze u niego półślubek wyniósł tyle co u mnie cały slub;/ to wszystko zalezy od księdza jeden wezmie a drugi nie.

Malensstfo 
Zadomawiam się

Data ślubu: 28.08.2010
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 10:33   

No u nas nie wyszło tyle samo co za ślub, ale kwota też mi się nie podobała, jaką zawołał ksiądz u narzeczonego...heh, ale cóż zrobić?

malaczarna5 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Pią Lip 09, 2010 13:22   

Ja miałam ślub nie w swojej parafii ani w parafii Męża.Słyszałam o półślubku, ale gdy udałam się z zapowiedziami do swojej parafii i zapytałam się księdza o półślubek to powiedział mi,że młodzi zazwyczaj dają tyle i tyle...podał mi kwotę 100 zł więc i tyle dałam.
Byłam w lekkim szoku,bo nastawiałam się na zapłatę o wiele więcej.
Mój mąż w swojej parafii zapłacił za półślubek 200zł.

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu