|
|
| Autor |
Wiadomość |
renatkanuta
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz Wiek: 23 Dołączyła: 07 Kwi 2008 Posty: 1821 Skąd: Radom
|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 12:45 Nauki przedmałżeńskie
|
|
|
|
ile wczesniej trzeba się zapisac na takowe nauki ? i czy to jest tak ze kazda parafia powadzi <bo u mnie nie slyszalam zeby byly > a jezeli nie, to gdzie sie odbywają ?? ;-) no i chetnie poczytam wypowiedzi osob, ktore odbyly juz te nauki |
|
|
 |
Majka
Administrator

Data ślubu: 19. 07. 2008
Pomogła: 2 razy Wiek: 28 Dołączyła: 22 Gru 2007 Posty: 336 Skąd: Radom
|
Wysłany: Sob Sty 10, 2009 23:11
|
|
|
|
Trzeba odbyć przed ślubem trzy nauki przedmałżeńskie w przypadku jeśli oboje macie ukończony kurs przedmałżeński. W wielu parafiach są one co tydzień więc można się wyrobić jeśli się zacznie nawet miesiąc przed ślubem. Jednak czasem poradnia nie jest czynna w zwykłym terminie z powodu jakiegoś święta, więc najlepiej w momencie zaniesienia wszystkich dokumentów do kancelarii (są ważne 3 miesiące, więc nie wcześniej niż 3 miesiące przed ślubem) można zorientować się w jakie dni i w jakich godzinach działa poradnia i takie nauki są prowadzone. Od księdza zresztą dostaniecie kartki na których osoba prowadząca zajęcia potwierdzi Waszą obecność.
Tu jest link do spisu parafii radomskich w których poradnie działają: Punkty Katolickiego Poradnictwa Rodzinnego w Radomiu |
|
|
|
 |
lilian
Zadomawiam się

|
Wysłany: Sro Sty 28, 2009 18:41
|
|
|
|
A czy jest możliwość odbycia takiego kursu w innym mieście, obydwoje studiujemy w Warszawie i tutaj byłoby nam wygodniej? I czy dobrze zrozumiałam, ze zaświadczenie z takiego kursu jest ważne tylko 3 miesiące? Dlaczego tak krótko, szczerze powiedziawszy myślałam, że taki kurs można zrobić trochę wcześniej iże to nie gra żadnej roli
Jak taki kurs wygląda - bo trochę się pogubiłam. On się odbywa zarówno w parafii i w poradni? |
|
|
|
 |
hanka
Rozkręcam się

Data ślubu: 24 pazdziernik 2009
|
Wysłany: Sro Sty 28, 2009 19:34
|
|
|
|
| Ja rowniez studiuje i pracuje w Warszawie,i nie ma znaczenia gdzie sie kurs odbywa.W tym tygodniu musze sie zorientowac,w ktorej parafi od lutego sie zaczyna.Wychodze za maz w pazdzierniku i nie sadze aby w miedzy czasie stracil waznosc.Zatem i Ty mozesz spokojnie zaczac uczeszczac.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
andzik1109
Lubię tu być

|
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 00:05
|
|
|
|
powiem Wam wszystkim szczerze, że nie wiem kompletnie po co są te nauki przedmałżeńskie,jeśli w szkole ukończyło się kurs. dla mnie to zwykła głupota, moja siostra cztery lata temu jak chodziła na nie to na każdej półtorej godziny ksiądz gadał o antykoncepcji oraz o pożyciu małżeńskim, co i jak powinna robić żona, a jak mąż. dla mnie bezsens |
|
 |
Krzysztof
Zadomawiam się

|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 15:17
|
|
|
|
| hanka, Jeżeli chodzi o nauki w Warszawie są one proweadzone w tzw cyklu zamkniętym.Jest 10 spotkań: jak w danym kościele rozpoczniesz to tam musisz skończyć.Info masz na witrynie diecezji warszawskiej i warszawsko-praskiej- niemal przy każdej parafii są nauki. |
_________________ Robić coś to dobrze, a jak żle ,to lepiej wcale. |
|
|
|
 |
Justysb
Rozkręcam się

Wiek: 27 Dołączyła: 22 Paź 2011 Posty: 27 Skąd: wawa radom
|
Wysłany: Pią Gru 16, 2011 23:52
|
|
|
|
| ha...no tak jeszcze nauki... |
_________________ Justyss |
|
|
|
 |
agagwiazdeczka
Domownik

Data ślubu: 23.06.2012
Osoba prywatna
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 10:50
|
|
|
|
właśnie zastanawiam się od czego zacząć i kiedy ? od razu mowie ze nie mam papierka ze szkoly także chyba muszę od początku wszystko zaczynac:)" |
|
 |
Krzysztof
Zadomawiam się

|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 11:02
|
|
|
|
| agagwiazdeczka, Tam w Waszej diecezji się trochę zmieniło. Są te kursy po 10 nauk albo patrz na wekendowe Prusa i Górnicza, ewentualnie na Malczewskiego koło Kurii. Wszędzie się teraz za to biorą. |
_________________ Robić coś to dobrze, a jak żle ,to lepiej wcale. |
|
|
|
 |
Kamcia
Lubię tu być

|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 12:28
|
|
|
|
| Ja do kościoła planuje zawitać pod koniec stycznia. A nauki.. chyba Południe. ewentualnie halinów. |
|
 |
agagwiazdeczka
Domownik

Data ślubu: 23.06.2012
Osoba prywatna
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 13:27
|
|
|
|
ok Krzysztofie dzięki |
|
 |
brightening
Zadomawiam się

Data ślubu: 12.05.2012
|
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 19:13
|
|
|
|
| a gdzie nauki na południu? są jakieś konkretne terminy? ja mam karteczkę z LO, ale te 3godzinne i tak jeszcze trzeba odbyć.. |
_________________ Asia |
|
|
|
 |
Pani Reklama Popatrzcie na mnie

|
|
|
|