Dwór Zbożenna

Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Ślub konkordatowy - jakie formalności trzeba załatwić
Autor Wiadomość
Lusia 
Lubię tu być

Wysłany: Czw Wrz 24, 2009 20:45   

kosztuje 80 czy 90 złotych. nie wiem czy wydaja od ręki bo jeszcze nie brałam, ale wydaje mi się, że to sprawnie idzie.

Majka 
Administrator

Data ślubu: 19. 07. 2008
Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pią Wrz 25, 2009 06:52   

O ile pamiętam to od ręki wydali to zaświadczenie. Zapytam jeszcze męża, jak będzie inaczej to się odezwę:)
A zresztą można zadzwonić i się dopytać: USC Radom referat małżeństw pok.102 tel. 36-01-224

pieguska 
Zadomawiam się

Data ślubu: 20.11.2010
Wysłany: Sob Wrz 26, 2009 13:44   

dziekuje za wiadomosc;) obecnie jestesmy z narzeczonym poza granicami kraju i te wszelkie formalnosci typu "kwity" itp. spędzały mi sen z powiek:)moge spac spokojnie pozdrawiam:)

renatkanuta 
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 20:04   

wszystkie dokumenty dostaje sie od ręki :)

Jesteś naszym największym sukcesem... :*

renatkanuta 
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Wrz 28, 2009 20:05   

a zaswiadzcenie z USC koszt. 84 zł :)

Jesteś naszym największym sukcesem... :*

magda25 
Zadomawiam się

Data ślubu: 16.06.2012r.
Wysłany: Nie Mar 06, 2011 15:52   

odświeżę wątek :D gdy chodził u mnie ksiądz po kolędzie, tydzień po sylwestrze oczywiście w 2011r, zapytałam go kiedy musimy przyjść zarezerwować sobie godzinę ślubu i ksiądz (co bylo dla mnie wielkim zaskoczeniem) kazał już teraz , bo juz ma zapisy na czerwiec 2012 i rzeczywiście jak pojechalismy do kościola miał zapisany prawie już caly czerwiec naszczęście dla nas nikt kto ma ślub w ten sam dzień co my nie przyszedł więc na 16 czerwca byliśmy pierwsi , nic przy tym nie płaciliśmy . Ksiądz kazał nam przyjść 4 miesiące przed ślubem poniewaz trzeba załatwić sprawy cwyilne....

agagwiazdeczka 
Domownik

Data ślubu: 23.06.2012
Osoba prywatna
Wysłany: Nie Mar 06, 2011 18:39   

o masz! to ja lece do księdza zapisuje nasz slub bo pozniej nie bedzie mojej wybranej godziny :/

lol_inc 
Rozkręcam się

Data ślubu: 07.05.2011
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 09:59   

Odświeżę wątek. Na dzień dzisiejszy odpis skrócony aktu urodzenia nie kosztuje nic, ponieważ nie dostajemy tradycyjnego odpisu na kolorowym papierze, tylko coś na kształt notatki, ta sama treść, ale na zwykłej białej kartce, bez pieczątek nawet jest. Po prostu w pokoju mówimy, że do ślubu i panie wystawiają od ręki. Tak, że cały koszt w USC to 84zł - opłata za sporządzenie aktu małżeństwa, który można odebrać 2 tygodnie po ślubie. Może przyjść jedno z małżonków.

agagwiazdeczka 
Domownik

Osoba prywatna
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 12:20   

własnie znalazlam cos o zmianach na stronie portalu slubnego... czy ktos sie orientuje czy tak faktycznie ma byc?

Nowe zasady zawierania ślubów kościelnych

Nauki przedmałżeńskie będą trwały już o wiele dłużej niż dotychczas, narzeczeni będą musieli przejść dokładne badania psychiatryczne, a kobiety w ciąży nie będą mogły w ogóle przystąpić do sakramentu małżeństwa (informacje z „Super Express”)
.Papież Benedykt XVI zaostrzył rygor zawierania sakramentu małżeństwa, polscy hierarchowie planują więc więc wielkie zmiany w prawie kanonicznym.. Nauki przedmałżeńskie będą trwały już o wiele dłużej niż dotychczas, narzeczeni będą musieli przejść dokładne badania psychiatryczne, a kobiety w ciąży nie będą mogły w ogóle przystąpić do sakramentu małżeństwa – tak niedawno informował nas „Super Express”.

Benedykt XVI zapowiedział walkę z lekkomyślnym udzielaniem ślubów przez Kościół. Za kilka miesięcy Komisja Episkopatu ds. Duszpasterstwa Rodzin ma przyjąć listę zmian w zasadach udzielania sakramentów.

Antoni Długosz- biskup, mówi w wywiadzie dla „Super Expressu” , iż skończy się zawieranie sakramentu małżeństwa w pośpiechu. Księża będą dokładnie prześwietlać życie narzeczonych i badać ich motywację wstąpienia w związek małżeński. W związku z tym należy się spodziewać bardzo intymnych pytań od księdza, np.: na temat doświadczeń seksualnych, uzależnień a nawet o przebytych chorobach wenerycznych.

Badaniem narzeczonych zajmą się wyznaczeni przez diecezje psychiatrzy, psychologowie i lekarze. Ale to nie wszystko – Przygotowania do ślubu muszą być przeprowadzone od dzieciństwa, staż narzeczeński ma wynieść co najmniej kilka lat, a czas nauk przedmałżeńskich pół roku – mówi bp Długosz i podkreśla, że szczególnym nadzorem zostaną objęte śluby udzielane ciężarnym. Wszystko z obawy, że ciąża jest jedynym powodem, dla którego młodzi zawierają małżeństwo.

kasiek 
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 12:28   

agagwiazdeczka, o tym już było gdzieś na forum, znajdę to wrzucę linka...ostatecznie nie wiadomo czy to wejdzie w życie

http://weseleradom.pl/top...ie-vt839,72.htm

agulietta 
Lubię tu być

Data ślubu: 25 czerwiec 2011
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 14:21   

załatwiając sprawy ślubne w Kościele zapytałam księdza jak to naprawdę jest z tymi zmianami. Nic nowego nie ma, jest to tylko sprawa rozdmuchana i ubarwiona przez super express i nie ma się co tym przejmować :)

agagwiazdeczka 
Domownik

Osoba prywatna
Wysłany: Pią Kwi 08, 2011 14:51   

dzięki za odpowiedź :D

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu