|
|
| Autor |
Wiadomość |
Mathie
Administrator

Data ślubu: 19 lipca 2008
Osoba prywatna
|
Wysłany: Czw Maj 01, 2008 21:57 Ślub konkordatowy - jakie formalności trzeba załatwić
|
|
|
|
Wszystkie papierkowe sprawy należy załatwiać co najwyżej trzy miesiące przed ślubem, bo tyle są ważne akty pobierane z Urzędu Stanu Cywilnego i Kościoła.
Może zacznijmy od USC:
Najpierw trzeba załatwić odpis skrócony aktu urodzenia co będzie nas kosztować 22 złote (jeżeli odpis załatwiamy w innym USC niż będzie sporządzony akt małżeństwa). Z tym aktem trzeba się udać do kierownika USC i załatwiać pozostałe formalności:
- wypełnić swoimi danymi tzw. zapewnienie;
- napisać podanie o zaświadczenie stwierdzające brak przeciwwskazań do wzięcia ślubu;
- wypełnić oświadczenie o przyjmowanych po ślubie nazwiskach;
Sporządzenie aktu małżeństwa + wszystkie potrzebne nam zaświadczenia będą nas kosztować 84zł. Akt małżeństwa odbieramy po ślubie w USC.
Dostaniemy 3 kopie zaświadczenia o braku okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa: jedna będzie dla nas po ślubie, jedna zostaje w kościele, a trzecia idzie do USC w przeciągu 5 dni po ślubie, ale tym zajmuje się już kościół
Co dalej? Wyruszamy do kościoła, w którym będzie odbywał się ślub ( przyjmijmy, że jest to kościół panny młodej, tak jak jest to w zwyczaju)
Będzie potrzebne świadectwo ukończenia religii ze szkoły.
Jeżeli narzeczony bądź oboje narzeczonych mieli chrzest i bierzmowanie w innym kościele, należy się tam udać po odpisy aktu chrztu i bierzmowania. Te akty, trzy kopie zaświadczenia z USC należy zanieść do kościoła, w którym odbędzie się ślub.
Spisujemy w kościele protokół kanoniczny badania narzeczonych. Pytają narzeczonych o pokrewieństwo, o ewentualny przymus przystąpienia do sakramentu małżeństwa.
W kościele dostajemy też rozpiskę tematów na nauki przedmałżeńskie. Po spotkaniach przedmałżeńskich ksiądz nam się na niej podpisuje, a po ich ukończeniu jest rozmowa z księdzem na tematy poruszane podczas nauk.
Z tą rozpiską musimy się też udać do poradni rodzinnej na trzy spotkania.
Czeka nas jeszcze dwa razy spowiedź, jedna z nich w dzień ślubu lub dzień przed ślubem.
Zapowiedzi mają trwać 2 niedziele. Proboszcz parafii, w której narzeczeni będą brać
ślub daje podanie narzeczonemu, które ten zanosi do swojej parafii i po 2 tygodniach odbiera już podpisany. Wraca on do parafii, w której będzie ślub.
Podsumujmy więc:
Dokumenty potrzebne w USC:
* odpis skrócony aktu urodzenia;
* dowód osobisty do wglądu;
Dokumenty potrzebne w Kościele:
* 3 kopie zaświadczenia z USC o braku okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa;
* odpisy aktu chrztu i bierzmowania;
* kartki potwierdzające dwukrotną spowiedź;
* zaświadczenie o ukończeniu nauk przedmałżeńskich;
* zaświadczenie o wywieszeniu zapowiedzi w parafii pana młodego;
* świadectwo ukończenia religii ze szkoły
Opłaty, które nas czekają:
* 84zł - sporządzenie aktu małżeństwa i zaświadczenia
* 22zł - odpis aktu urodzenia
* "co łaska" - akt chrztu i bierzmowania i zapowiedzi |
_________________ Zapraszam do rejestracji i wypowiadania się na forum
WeseleRadom na Facebooku! Zapraszamy.
|
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz Wiek: 23 Dołączyła: 07 Kwi 2008 Posty: 1821 Skąd: Radom
|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 12:42
|
|
|
|
super, dzieki za info. wreszcie jakies wiadomości sensownie skondensowane Tutaj jest napisane, ze max 3 miesiące przed, a na wielu portalach czy forach ze do 5-6 miesiecy, czasem mówia ze na 4 miesiące przed slubem. jak to w koncu jest ? |
|
|
 |
Mathie
Administrator

Osoba prywatna
|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 18:36
|
|
|
|
Nie możemy zaczynać kompletować dokumentów na więcej niż 3 miesiące przed ślubem, bo są one ważne właśnie 3 miesiące
Jakbyśmy załatwili wszystko w USC powiedzmy 4 miesiące przed ślubem to straciłyby one ważność ok. 30 dni przed planowanym ślubem i bylibyśmy zmuszeni załatwiać wszystko jeszcze raz Ja z moją ówczesną narzeczoną zaczęliśmy załatwiać te formalności bodajże 2 miesiące przed ślubem i ze wszystkim na spokojnie można się było wyrobić |
|
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 19:20
|
|
|
|
aha, dzięki bardzo sa to wazne inf aby sie z niczym nie spoznic, i aby nie stracic waznosci dokumentow |
|
|
 |
malaczarna5
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 19:30
|
|
|
|
A ja slyszalam,ze co najmniej pol roku wczesniej nalezy udac sie do Kosciola i zaklepac sobie godzine slubu...
Czy to jest prawda?
Kolezanka mi mowila,ze jej siostra juz rok wczesniej byla u ksiedza i wybrala sobie odpowiednia godzine slubu...
Wiec kiedy trzeba udac sie do Kosiola i zaklepac sobie odpowiednia godzine ceremonii? |
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 19:33
|
|
|
|
malaczarna5, wiesz co ja termin i godzine juz ustaliłam zaraz po tym jak sale zarezerwowałam bo w 10 roku u mnie w parafii dużo slubów jest i potem moze nie byc ani terminu ani godziny. np kolezanka moja miala slub o 20 bo nie bylo innej godziny- za pozno sie wziela za to |
|
|
 |
Mathie
Administrator

Osoba prywatna
|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 19:40
|
|
|
|
| Godzinę ślubu trzeba zarezerwować sobie jak najszybciej. Jak już jest wiadoma data ślubu. Księża nie powinni robić żadnych kłopotów, że za wcześnie itd. |
|
|
|
|
 |
malaczarna5
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 19:52
|
|
|
|
Wlasnie mi o to chodzi,czy ksieza moga robic jakis problem,jesli udam sie tak wczesnie...
Dzieki za informacje W takim razie musimy udac sie do ksiedza Jak najszybciej!!! |
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 19:59
|
|
|
|
jak ja byłam to ksiądz nie mial jeszcze notesu na 2010 ale wpisał Nas na koncu 2009 i potem ma przepisac tez bylam pewna ze to za wczesnie ale mama mi poradzila zeby lepiej isc za wczesnie niz za pozno ;p |
|
|
 |
malaczarna5
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 20:02
|
|
|
|
| Renatka a dawaliscie juz jakas zaliczke ksiedzu? |
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Nie Sty 11, 2009 23:24
|
|
|
|
nie, jeszcze nie płacilismy. Zapłacimy jak pójdziemy kilka miesięcy przed slubem. tak mi sie wydaje ze teraz to tylko rezerwacja terminu, bez konkretnych szczegółów a potem to włąsnie pappierkowa robota, spowiedzi, nauka itd to wtedy zapłacimy Kochana jak juz zaprezerwujesz to daj znac |
|
|
 |
malaczarna5
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Wto Sty 13, 2009 22:20
|
|
|
|
Ok kochana Dziękuję za informacje Właśnie idziemy w najbliższy weekend.bo Mój "przyszły" Mąż ma wolne od pracy Dam znać napewno |
|
 |
Pani Reklama Popatrzcie na mnie

|
|
|
|