|
|
| Autor |
Wiadomość |
anesia89
Zadomawiam się

Data ślubu: 04.06.2011
|
Wysłany: Pon Gru 13, 2010 00:50 zapowiedzi
|
|
|
|
| chcialam zapytac ,jersli cale dziecinstwo mieszkalam w jednj parafi a od roku mieskam w innej to gdzie maja wyjsc zapowiedzi?chcilasbym zeby wyszly w tej nowej parafi, slub odbedzie sie znow w parafi narzeczonego i metryke bede musiala odebrac w swojej starej parafi,a czy za to się płaci? |
|
|
|
 |
kasiek
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
|
Wysłany: Pon Gru 13, 2010 09:38
|
|
|
|
twoja parafia jest tam gdzie przyjmujesz księdza, czyli w tej nowej, nie zaleznie czy ksiądz już u ciebie był czy nie, bądź czy jesteś zameldowana w nowym miejscu zamieszkania czy jeszcze nie. Twoja parafia jest tam gdzie mieszkasz (miałam podobną sytuację).
Metrykę natomiast odbierasz w parafii w której byłaś chrzczona, tam mają już informacje o Twoim bierzmowaniu. |
|
 |
agagwiazdeczka
Domownik

Data ślubu: 23.06.2012
Osoba prywatna
Pomogła: 1 raz Wiek: 24 Dołączyła: 26 Sie 2010 Posty: 1702 Skąd: Radom
|
Wysłany: Pon Gru 13, 2010 11:20 Re: zapowiedzi
|
|
|
|
| anesia89 napisał/a: | | chcialam zapytac ,jersli cale dziecinstwo mieszkalam w jednj parafi a od roku mieskam w innej to gdzie maja wyjsc zapowiedzi?chcilasbym zeby wyszly w tej nowej parafi, slub odbedzie sie znow w parafi narzeczonego i metryke bede musiala odebrac w swojej starej parafi,a czy za to się płaci? |
anesia mam taką sama sytuacje, i zrobie zapowiedzi tu gdzie mieszkam, tu przyjmuje księdza, ksiądz juz mnie zna, tu chodzę do kościoła.
chociaz do mojej starej parafii mam sentyment bo mieszkałam tam 19 lat... ale teraz tutaj dam na zapowiedzi, a ślub tez mam w parafii u mojego K:* także też zaproszę ksiedza z mojej obecnej parafii aby uczestniczył we mszy slubnej, o ile się zgodzi.. |
|
|
|
 |
anesia89
Zadomawiam się

Data ślubu: 04.06.2011
|
Wysłany: Pon Gru 13, 2010 19:44 Re: zapowiedzi
|
|
|
|
| agagwiazdeczka napisał/a: | | anesia89 napisał/a: | | chcialam zapytac ,jersli cale dziecinstwo mieszkalam w jednj parafi a od roku mieskam w innej to gdzie maja wyjsc zapowiedzi?chcilasbym zeby wyszly w tej nowej parafi, slub odbedzie sie znow w parafi narzeczonego i metryke bede musiala odebrac w swojej starej parafi,a czy za to się płaci? |
anesia mam taką sama sytuacje, i zrobie zapowiedzi tu gdzie mieszkam, tu przyjmuje księdza, ksiądz juz mnie zna, tu chodzę do kościoła.
chociaz do mojej starej parafii mam sentyment bo mieszkałam tam 19 lat... ale teraz tutaj dam na zapowiedzi, a ślub tez mam w parafii u mojego K:* także też zaproszę ksiedza z mojej obecnej parafii aby uczestniczył we mszy slubnej, o ile się zgodzi.. |
Aga a po metryke jedziesz do starej parafii tak?i czy za nią cos sie placi księdzu?sluchaj a za półślubek płaci się w tej parafii gdzie wychodzą zapowiedzi?czy tamten ksiądz ze starej parafii może cobie zażyczyć jakąś zapłatę? |
|
|
|
 |
kasiek
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
|
Wysłany: Pon Gru 13, 2010 20:16
|
|
|
|
| Cytat: | | Metrykę natomiast odbierasz w parafii w której byłaś chrzczona, tam mają już informacje o Twoim bierzmowaniu. |
metryka jest "co łaska"
półślubek płaci się (lub nie) w swojej parafii. Nie starej, nie przyszłej tylko obecnej.
Zresztą cały temat "półślubka" był omawiany w jakimś temacie, tylko nie wiem jakim... |
|
 |
agagwiazdeczka
Domownik

Data ślubu: 23.06.2012
Osoba prywatna
Pomogła: 1 raz Wiek: 24 Dołączyła: 26 Sie 2010 Posty: 1702 Skąd: Radom
|
Wysłany: Wto Gru 14, 2010 15:00
|
|
|
|
| kasiek napisał/a: | | Cytat: | | Metrykę natomiast odbierasz w parafii w której byłaś chrzczona, tam mają już informacje o Twoim bierzmowaniu. |
metryka jest "co łaska"
półślubek płaci się (lub nie) w swojej parafii. Nie starej, nie przyszłej tylko obecnej.
Zresztą cały temat "półślubka" był omawiany w jakimś temacie, tylko nie wiem jakim... |
hmmm a co to jest polslubek, i za to jeszcze trzeba placic!! masakra |
|
|
|
 |
i.t.d.
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 14.05.2011

|
Wysłany: Wto Gru 14, 2010 18:24
|
|
|
|
| ja tez nie ogarniam teamatu półśbubka i wcale nie mam zamairu płacić mojej obecnej parafii ani parafii małzonka. Bo to juz jakieś jaja są tym płaceniem za nic |
|
|
|
 |
Pani Reklama Popatrzcie na mnie

|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
 |
| Ostatnie tematy
 |
|