Dwór Zbożenna

Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
zabobony slubne- wierzycie w nie?
Autor Wiadomość
renatkanuta 
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 14:46   

zabobiny zabobonami a wiara wiara :) dla mnie to będzie dobra zabawa jak będe sobie kupowac błekitną podwiązkę i inne pierdoły i tyle :) nie zamierzam nic podporzadkowywac mitom, a tym bardzej nie będzie niepowodzen zganiac na to, ze mialam zly kolor majtek na slubie :P

Jesteś naszym największym sukcesem... :*

malaczarna5 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 20:42   

Heh :) Ja biorę ślub w maju :) I raczej nie wierzę w takie przesądy...Zgodzę się z Renatką :lol: Nie ma co się podporządkowywać jakimś zabobonom :)

Majka 
Administrator

Data ślubu: 19. 07. 2008
Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 21:03   

I tu się zgodzę! Nie ma się co zabobonom podporządkowywać.

renatkanuta 
Domownik

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 21:05   

powiem Wam, ze dla mnie to byla fajna zabawa jak czytalam to z Narzeczonym i omawialiśmy to :) )) i tak wlasnie ja to traktuje - dla zabawy :)

andzik1109
Lubię tu być

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 23:29   

Można przy niektórych pośmiać się. Nie zawszy wierzę w przesądy, ale wole ich unikać :) )

_karolcia_ 
Lubię tu być

Data ślubu: 2 październik 2010
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 07:56   

no właśnie nie wierzy się w to ale unika i traktuje jako zabawe i o to właśnie chodzi. Majka a moge zapytać czy Twój mąż przenosił Cię przez próg sali??
Zabardzo wszystko bierzecie do siebie to że po wyjściu młodych z Kościoła sypie się ich ryżem czy monetami to co też traktujecie jako przywoływanie szatana??

Majka 
Administrator

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 19:20   

Ja trochę jednak nie rozumiem... Jeśli nie wierzę to nie unikam, bo wg mnie to jest bajka. Jeśli nie wierzę, że w lesie wilki napadają na dziewczyny w czerwonych kapturkach i je połykają, to nie będę zmieniała ubrania z czerwonego na np niebieskie wybierając się do lasu.
Nie biorę tych rzeczy do siebie, mam swoje zdanie i po prostu je przedstawiam.
Fakt trochę się dziwię, że tak podstawowe sprawy są tak trudne do zrozumienia. Ale może to moje nauczycielskie i animatorskie podejście się we mnie odzywa...
A czy mój mąż mnie przez próg przenosił? Tak. Tylko, że dla nas była to zapowiedź tego jak będzie w naszym życiu: będzie mnie nosił na rękach:)

renatkanuta 
Domownik

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 19:43   

no wlasnie zapowiedziedz ;] a dla kogos zapowiedzia dostatku bedzie piekniązek za pazuchą :) czyli tez ulegliscie sympatyczna Maju zabobonom :)

Majka 
Administrator

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 20:07   

Na to, że mnie będzie nosił czy nie, ma wpływ on i ja. Na to czy będziemy bogaci nie mamy takiego wpływu...

Pozdrawiam
Majka

_karolcia_ 
Lubię tu być

Data ślubu: 2 październik 2010
Wysłany: Czw Sty 22, 2009 20:09   

Czyli jedne "zapowiedzi" przyszłego życia są dobre a drugie już nie? hmmm troche dziwne podejście

renatkanuta 
Domownik

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 20:14   

owszem mamy- wszystko zalezy od tego, jak będziemy gospodarowac pieniedzmi, czy podejmiemy się pracy- oraz jakiej pracy, a także to- czy będziemy życ rozżutnie wydając na zbędne rzeczy. tak więc zależne to jest od nas- ostatnio byłam w Urzedzie Pracy. Siedział tam mężczyzna- obdarty, lekko nieświeży... zaproponowali mu prace za 950 zl na ręke. Do tej pory był bezrobotny- a jego odpowiedz na to byla- 'nie bede ta psie grosze pracowac' a wiec sam wplynal na to ze jego rodzina ma niedostatek, bo dlaniego to za malo.. pewnie lepiej sie obijac i brac za nic zapomoge.

I tak samo z noszeniem- moja kolezanka jest bardzo gruba- maz jej nie podniósł by- wiec tej czynności nie było- a mimo to, w zyciu mozna powiedziec ze 'nosi ja na rekach', dba o nia i sie troszczy. A przykladowo sasiadka, oczywiscie byla przeniesiona przez prog, a po 2 latach związku małżeńskiego mąz wrocil pijany i ja pobił, łamiąc jej obijczyk i kości promieniową.... wiec nie ma na to wplywu przeniesienie przez prog.

Majka 
Administrator

Wysłany: Czw Sty 22, 2009 20:30   

No właśnie o to chodzi. I to na co mamy wpływ, np podjęcie pracy czy dbanie o dobro drugiego sobie obiecujemy. Nawet przysięgamy podczas ceremonii. A gesty wobec siebie to poświadczają. Gest, a nie rzeczy które przy sobie mamy...
Niektóre takie zachowania wypływają z tradycji i jakoś to rozumiem. Bałabym się tylko takiej wiary w te różne obrzędy.
Rozumiem, że nie każdy w to wierzy i dlatego tylko zwracam uwagę z czym może się wiązać takie przywiązanie do zabobonów, i to nie tylko ślubnych.

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu