Dwór Zbożenna

Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Obrączki w Radomiu
Autor Wiadomość
Lusia 
Lubię tu być

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 18:56   

Zacznę od zalet białego złota 1.jak dla mnie to bardziej nowoczesny wygląd 2. moim zdaniem pasuje do srebra i spokojnie można nosić nadal przy obraczce srebro.

nie wiem jakie wady białego złota ma na myśli i.t.d. ale moje wątpliwości dotyczą
a) - trwałości- czytałam, że stop złota z palladem używany do białego złota jest dość miękki a przez to bardziej podatny na zarysowania.b) Do tego ten rod... mi się nie podoba kolor jaki się robi bo starciu rodu. c) przy łączonych ( a takie mnie interesują) mogą być problemy ze zmianą rozmiaru.

Może się wypowie ktoś kto już nosi obrączki, albo ma pojęcie o chemii i bedzie potrafił powiedzieć czy złoto białe ma inne własciwości niż żółte. czy są to tylko mity?

anecior 
Lubię tu być

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 19:01   

Powiem Wam szczerze że pierwszy raz spotykam się z opinią że jest trudność w zmianie rozmiaru obrączek łączonych. My takie mamy, i od ślubu cywilnego minął ponad miesiąc i nie widzą żadych wad....
Jedyny problem z naszymi obrączkami jest taki że moja ma brylancik i nie można jej powiększyć ani pomniejszyć - przynajmniej w aparcie - bo u innego jubilera owszem. Wiadomo że ryzykuję cos przy niej kombinując ale ja narazie jest dobrze. Mam rozmiar teraz 11 więc znając życie trzeba ją będzie powiększyć jak np. będę w ciąży - ale tym będę sie martić za kilka lat;)
Co do białaego złota - hmmm - fajne, nie gryzie się ze sebrem. My tak jak mówiłam mamy łaczone, trapezowe i jak dla mnie spoko;)

i.t.d. 
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 14.05.2011
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 19:24   

Liziii napisał/a:
z A w jaki inny sposob mialoby byc biale zloto niepraktyczn to nie przychodzi mi do glowy - i.t.d. mozesz przyblizyc o co chodziło?

Już wyjaśniam :) Mnie złotnik powiedział że odradza białe złoto bo jest kruche. że jak uderze to może być rysa albo lekkie wgłębienie. Więc dałam spokój chociaż bardzo mi zależało bo pierścionek zaręczynowy mam z białego :/ Nie nosze go codziennie ale jak założe to bede miała uroczy miszmasz na ręce.
A z innych udziwnień np. piaskowanie bardzo ładnie wygląda - ale sie zetrze - więc niepraktyczne. Tak samo kamienie - bała bym sie że mi brylancik wyleci podczas codziennego prania czy zmywania, a przecież nie mam zamiaru zdejmować obrączki po 10 razy na dzień.

sony85 
Zadomawiam się

Data ślubu: 28 sierpień 2010
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 19:46   

to ja podaję przykład znajomych, którzy mieli łączone, chcieli powiększyć obie i nie udało im się obrączka (jedna !) pękła i zdeformowała się w wyniku tego, bo poszeżanie i zmniejszanie może doprowadzić do zniekształcenia, ale to może być odposobniony przypadek, bo poza tymi co mówią jubilerzy nic wiecej nie słyszałem. ..

Liziii 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Wto Mar 16, 2010 21:10   

fakt, biale zloto jest ponoc bardziej kruche czy tam podatne na zarysowania. Ale przy codziennym uzytkowaniu predzej czy pozniej i zolte zloto bedzie nosic rysy i zadrapania.

anecior - napisalas ze macie obraczki laczone i nie widzisz wad. ale czy probowaliscie zmienic ich rozmiar? Bo moze sie okazac ze owszem, da sie je powiekszyc o jeden czy dwa rozmiary a moze i 5 jakis sprytny jubiler bedzie w stanie rozciagnac, ale wlasnie mogą sie zniekształcic - wzor, forma itp.

Poki sie obraczki tylko nosi to sie nic poza sladami uzytkowania raczej z nimi nie dzieje. Kamyk no tak, moze wypasc zwlaszcza ze zwykle jest on przyklejany w dolku odwierconym w metalu. Za to przy powiekszaniu/zmniejszaniu obraczki z kamieniem, ten dolek jest rozciagany lub zwezany wiec albo kamien ma luz albo nagle jest ciasno i zwieksza sie szansa ze wypadnie juz przy jubilerskich pracach, a jak nie, to w ciagu dnia, niezauwazony.

Lusia, zawsze mozna ponownie pokryc rodem obrączki :) zwykle warstwa rodu trzyma sie około roku, moj pierscionek ma prawie 2 lata i ma sie swietnie :)
A satynowanie niestety sciera sie z czasem i sa dwa wyjscia - wypolerowac calosc i miec polerowana obraczke albo ponownie zmatowic.

narzeczona 
Lubię tu być

Data ślubu: 24.09.2011
Wysłany: Wto Mar 16, 2010 23:20   

Ja tez jeszcze nie wiem na jakie się zdecydujemy, jeśli chodzi o białe złoto to bardzo je lubię i właśnie taki jest mój pierścionek zaręczynowy. Noszę go już przeszło rok i miesiąc i ma się zupełnie dobrze. Nic się nie ściera i nie rysuje a muszę dodać, że w ogóle się z nim nie rozstaje, robię w nim wszystko, sprzątam, zmywam, kąpie się, myje ręce i naprawdę nie ma żadnych oznak "zużycia". Także nie jest tak źle z tym białym złotem.

Zastanawia mnie tylko to co napisał Sony85, że 80%-90% zmniejsza po roku obrączki, szczerze mówiąc to trochę w to nie wierze, mam mnóstwo znajomych po ślubie i jeszcze nie słyszałam żeby ktoś zmniejszał czy zwiększał obrączkę. Wydaje mi się bardziej że to kwestia czasu, jakichś 10-15 lat, starzejemy się, nasze ciało się zmienia, ale nie roku. W ciąży też raczej obrączek się nie zwiększa bo przecież to tylko 9 miesięcy i co potem znowu zmniejszanie? Oczywiście nie sugeruje Ci kłamstwa ale jakoś nie chce mi się wierzyć w to co mówił ten jubiler.

Lusia 
Lubię tu być

Wysłany: Sro Mar 17, 2010 11:54   

80-90% to i mi się wydaje że za dużo. Ale ja się nastawiam na to, że jednak kiedyś może być taka potrzeba. moja mama nosi teraz pierścionki o 6 rozmiarów większe niż miała obrączkę! fakt, że wiele lat po ślubie, ogólnie to rok to mało jest ale biorąc pod uwagę, że obrączka jest na lata to trzeba wziąść pod uwagę ze np. reumatyzm, ciąża( nie tylko 9 miesięcy bo jednak po ciaży figura się zmienia), dodatkowe kilogramy, puchnięcie placów czy złamania mogą sprawić, że trzeba bedzie powiększać obrączkę.

narzeczona 
Lubię tu być

Data ślubu: 24.09.2011
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 12:35   

Ale ja tez się nastawiam na to, że kiedyś może być taka potrzeba, tylko jakoś nie mogę uwierzyć że w 80-90% przypadków zachodzi ona już w pierwszym roku po ślubie.

anesia89 
Zadomawiam się

Data ślubu: 04.06.2011
Wysłany: Czw Cze 03, 2010 17:51   

ja mam piercionek zareczynowy ze sklepu Rubin na moniuszki jest sliczny bo9 z unikatowej kolekcji,jest taki tylko jeden i polecam obradczki z tego sklepu,bardzo duzop modeli nam sie tam podobalo:)

eM_22 
Zadomawiam się

Data ślubu: 17.09.2011
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 11:35   

Mój pierścionek jest z Aparta, drogi był bardzo, chociaż jest z żółtego złota z cyrkonią. teraz wiem, że mógłby kosztować dużo mniej gdyby pójść ze zdjęciem do jubilera z poleceniem wykonania podobnego. no ale Narzeczony chciał mi taki kupić to ok.
Z Waszych postów zaciekawił mnie najbardziej jubiler p. Ruta. jeśli ktoś zlecał mu wykonanie obrączek z żółtego złota, trapezowych lub takich klasycznych, płaskich 4mm to bardzo proszę o podanie ceny jaką ten pan sobie zażyczył. zainteresowana byłabym również grawerowaniem u tego pana. ma może ktoś informacje na taki temat?? będę wdzięczna za pomoc ;)

kasiek 
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 11:39   

my zamówiliśmy u pana ruty. cena za gram to 110 zł. będą trapezowe, klasyczne, płaskie, moja 4 mm mojego Narzeczonego 6mm. tylko nasze będą miały jeszcze taki żłobienia( jak znajdę zdjęcie to pokaże)grawer maszynowy gratis. cena ostateczna będzie zależała od ilości złota (by sobie zażyczyliśmy dość grube. ale powiedział że ok.900 - 1000. możesz dać też swoje złoto

eM_22 
Zadomawiam się

Data ślubu: 17.09.2011
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 11:48   

Dzięki Kasiek :> jeśli znajdziesz gdzieś zdj. to wstaw koniecznie ;) a Wy będziecie mieć grawerowane?? czy p. Ruta w swojej ofercie ma też grawerowanie ręczne??

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu