Przesunięty przez: Mathie Wto Mar 25, 2008 10:16 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Majka
Administrator

Data ślubu: 19. 07. 2008
Pomogła: 2 razy Wiek: 28 Dołączyła: 22 Gru 2007 Posty: 336 Skąd: Radom
|
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 01:04 Tuż przed ślubem czyli BŁOGOSŁAWIEŃSTWO
|
|
|
|
Błogosławieństwo rodziców dla narzeczonych
/Na stole krzyż, płonącą świeca (od chrztu św.), woda święcona i kropidło.
Nowożeńcy dziękują rodzicom za cały trud wychowania ich,
przepraszają za przykrości i proszą o błogosławieństwo. Klękają.../
BŁOGOSŁAWIEŃSTWO SYNA
Ojciec:Ukochany Synu. Od dziś Ty będziesz Mężem, Ojcem twej przyszłej rodziny. Buduj swe życie małżeńskie, rodzinne na mocnym fundamencie - na wspólnej, wzajemnej miłości i wierności Bogu i Jego przykazaniom. Niech błogosławi Cię Wszechmogący Bóg, który jest Miłością - Ojciec i Syn i Duch święty.
Syn: Amen
/Ojciec kropi wodą święconą./
Matka: Ukochany Synu! Gdy Chrystus Pan połączy Cię sakramentalnym węzłem z Twoją Wybraną, będziecie dwoje jednym ciałem. Bądź dla swej żony dobrym mężem, dla Twych dzieci kochającym ojcem. Na tę nową drogę Twego życia błogosławię Cię: Błogosławieństwo Ojca i Syna i Ducha Świętego niech Ci towarzyszy w całym Twoim życiu.
Syn: Amen
/Matka kropi wodą święconą./
BŁOGOSŁAWIEŃSTWO CÓRKI
Ojciec: Ukochana córko! Nadszedł czas, byś Ty, jak Twoja Matka, wzieła na siebie obowiązek założenia rodziny, urodzenia i wychowania nowego pokolenia. Córko! Niech Bóg Wszechmogący, Ojciec, Syn i Duch Święty napełni Cię swoją radością i błogosławi Tobie, Twemu mężowi i waszym dzieciom.
Córka: Amen
/Ojciec kropi wodą święconą./
Matka: Moja Córko! Wiele lat mieszkałaś z nami, od dziś staniesz przy boku Twego mężą, przejmiesz troskę o Wasz dom, o Wasze dzieci. Bardzo pragnę, byś była szczęśliwą żoną i matką, byś była oparciem dla Twego męża, radością dla Twych dzieci. Polecam Cię Maryi, Matce pięknej Miłości i z serca błogosławię Cię na nową drogę Twego życia - w Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego.
Córka: Amen
/Następnie kropi córkę wodą święconą./ |
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz Wiek: 23 Dołączyła: 07 Kwi 2008 Posty: 1821 Skąd: Radom
|
Wysłany: Wto Lis 11, 2008 18:14
|
|
|
|
przeszly mnie dreszcze ;D z tym ze zaloze sie ze nawet jak moja mama nauczyłaby sie tego to w stresie i tak powie co innego ;-) a lepiej uslyszec "Błogoslawie Cie na nowa droge zycia, w Imie Ojca i Syna i Ducha Św..Amen" <bo proste i szczere> niz poplatac sie w wierszyku no ale t tylko moje zdanie ;-) pozdrawiam |
|
|
|
 |
blondyneczka
Zadomawiam się

Data ślubu: 13 luty 2010
|
Wysłany: Sro Lis 12, 2008 13:00
|
|
|
|
| Niby fajne te wierszyki tylko chyba glupio by wyszlo gdyby ktorys z rodzicow sie zestresowal i zacial tak ze chyba lepiej nie meczyc rodzicow i bardziej nie stresowac :-) |
|
|
|
 |
malaczarna5
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 08:05
|
|
|
|
| Popieram Was:)Wierszyki fajne,ale najlepiej jak to będzie Błogosławieństwo tradycyjne,czyli tak jak wspomniała renatkanuta:"Błogoslawie Cie na nowa droge zycia, w Imie Ojca i Syna i Ducha Św..Amen"Moi rodzice w tym stresie to nawet przy tym tradycyjnym mogą się pomylić:)A już nie wspomnę, jakby mieli recytować wierszyki:) |
|
 |
Majka
Administrator

Data ślubu: 19. 07. 2008
Pomogła: 2 razy Wiek: 28 Dołączyła: 22 Gru 2007 Posty: 336 Skąd: Radom
|
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 20:47
|
|
|
|
Zgadzam się z wami, że nauczenie się tego na pamięć i wyrecytowanie byłoby prawie niemożliwe w takiej chwili, a nawet sztuczne (gdyby się komuś udało). Ale warto wiedzieć jaki jest sens takiego błogosławieństwa, a tu jest to bardzo ładnie, zwięźle napisane. Tak, że gdyby któryś z rodziców chciał się wznieść ponad to krótkie sformułowanie to polecam podrzucić mu taki tekst do przeczytania. No chyba, że nie chce się niczym sugerować, a wyrazi co mu serce podpowie...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
andzik1109
Lubię tu być

|
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 22:59
|
|
|
|
Zgadzam się z Wami. Ślub to przede wszystkim ogromny stres dla rodziców, więc lepiej proste i z serca płynące słowa Błogosławieństwa |
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Sro Gru 10, 2008 00:15
|
|
|
|
moja mama jak uslyszala o wierszykach to zaczela protestowac ;-)) mowi ze nie dosc ze "traci" corke hehe wielki stres i wogole to jeszcze recytowac ma ;D odpada |
|
|
 |
_karolcia_
Lubię tu być

Data ślubu: 2 październik 2010
|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 11:00
|
|
|
|
moja mama powiedziała "dzeecko gdzie ci ojciec się nauczy tylu słów..." hehe no tak stresik będzie i zostaniemy przy tradycyjnym błogosławieństwie |
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 13:57
|
|
|
|
no wlasnie moja mama tez tak powiedziala <lol> tyl;lko ze o sobie ze nie ma mowy, nie bedzie sie nic uczyc bo sie zatnie i bedzie lipa |
|
|
 |
malaczarna5
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 21:33
|
|
|
|
Widzę,że każdy rodzic tak reaguje na wieść i tych wierszykach he he U mnie było to samo |
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 21:48
|
|
|
|
sie im nie dziwie :d sama nie chciałabym uczyc sie jakis zbednych regułek |
|
|
 |
malaczarna5
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Pon Sty 19, 2009 21:51
|
|
|
|
Ooo witam Renatkę Kupe czasu się jakoś nie zetknęłyśmy razem tu na forum
A wracając do tych wierszyków to masz rację...ja też nie chciałabym się ich uczyć,więc się tym naszym rodzicom wcale nie dziwię |
|
 |
Pani Reklama Popatrzcie na mnie

|
|
|
|