Dwór Zbożenna

Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamiast kwiatów :-)
Autor Wiadomość
narzeczona 
Lubię tu być

Data ślubu: 24.09.2011
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 13:29   

renatkanuta napisał/a:
my zdecydowaliśmy ze nie będziemy narzucac gością. każdy da nam to co uważa za stosowne :) Mój TŻ chce miec cały pokoj w kwiatach - bo po weselu zamierzamy udekorowac sobie dom nimi do czasu az kaput zrobią :P :) a jednak jak sie gością nie będzie narzucac to dane bedzie ze szczerego serca, na co kogo bedzie stac to nam da :) bo nie sztuka, ze komus bedzie kupic wstyd cos taniego i wydadzą wiecej- czy to wino czy zabaka czy cokolwiek innego :)

Zgadzam się w 100% jak się nie będzie narzucać to dadzą to na co ich stać i na co mają ochotę, a jak ktoś przyjdzie bez niczego to też w porządku. Może to też zależy od podejścia, my zapraszamy gości, żeby byli z nami tego dnia, nie liczymy na prezenty, książki, tylko po prostu chcemy cieszyć się tą chwilą z naszymi bliskimi.

martuś88 
Lubię tu być

Data ślubu: 14.08.2010
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 14:16   

ja uwazam, że ja taki "preferowanie" jak ja to nazywam jest ok, to nie jest przeciez jakies nachalne ani nie grzeczne, ze jesli ktos zamias zyczonej ksiazki czy czegos tam przyniesie tradycyjne kwiaty lub nic to przeciez para młoda nie wyprosi czy sie obrazi, to jest tylko taka sugestia dla gosci bo moze ktos rzeczywiscie nie lubi duzo kwiatow czy czekoladek. a jesli takiej sugesti nie ma to ludzie i tak maja naprawde fajne pomysly, czesto sie widzi ze zamiast kwiatow daja maskotki , jakies elementy dekoracyjne czy inne

martuś88 
Lubię tu być

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 14:38   

narzeczona, troche przesadzilas z tym ze takie sugerowanie to niekulturalne. Ja jakbym na zaproszeniu przeczytala ze mlodym by bylo milo jakby dostali ksiazke to wcale bym nie pomyslala ze jak nie dostana ksaizki to bedzie im nie milo i mnie wyrzuca z wesela albo sie obraza. to jest tylko sugestia i jesli ktos nie zna sie lub niema czasu to i tak da kwiaty i napewno Lilian i jej narzeczony nie powiedza "nie dales ksiazki sorry" Nie popadajmy w takie skrajnosci!
A teraz sobie pomysl na odwrot ze idziesz na wesele kupujesz piekna wiazanke kwiatow a potem dowiadujesz sie ze niestety mlodzi je od razu wyrzucili bo nie mieli gdzie trzymac, male mieszkanie i nie mieli co z nimi zrobic. Nie zrobilo by Ci sie nie milo ze tyle wydalas na piekne kwiaty i one zaraz wyladowaly w koszu? a tak sie niestety w wielu przypadkach zdarza ze mlodzi wywalaja kwiaty nawet nim zwiedna. A jesli bys dala tam cos innego co zasugerowali bys miala poczucie ze nie wywalili tego tylko sie z tego dluzej cieszyli:)
Wiec naprawde takie popadanie w skrajnosci jest tu zupelnie niepotrzebne :D

lilian 
Zadomawiam się

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 19:08   

narzeczona napisał/a:
Zastanów się i przeczytaj jeszcze raz co napisałaś, przecież wyraźnie dajesz gościom do zrozumienia że chcesz coś w zamian, czyli w jakimś stopniu im narzucasz a stwierdzenie "będzie nam bardzo miło gdy zamiast kwiatów przyniesiecie książki" a jak ktoś nie przyniesie książki tylko kwiatka to co nie będzie Wam miło? Sorry ale z tego co tu napisałaś jasno wynika że liczycie na książki, i to właśnie mi się nie podoba, czasem to mam wrażenie że teraz pary młode tylko siedzą i myślą co tu jeszcze oprócz kasy w kopercie można by wyrwać od gości. I owszem uważam że jest to niekulturalne, tak jak napisałaś jeśli ktoś chce przynieść książkę to ją przyniesie, nic na siłę.

[...] Cieszę się, że w kręgu mojej rodziny i znajomych, taka dodatkowa notka na zaproszeniu, będzie na pewno dobrze odebrana i na pewno nikt nie zrozumie jej jako próby "wyrywania" pieniędzy. Mogę być tego pewna, bo nie jako pierwsi wpadliśmy na podobny pomysł.

[...]

Administratorzy edytowali ten post, naruszał on zasady forum.

renatkanuta 
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Lis 27, 2009 22:11   

dziewczynki, spokojnie, Kazdy ma swoje zdanie. Pamietajmy ze kazda z nas planuje SWOJE wesele i zrobi po swojemu. oceniajmy, ale nie obrazajmy sie nawzajem, to zbedne. ile ludzi tyle opinii. Ja coraz bardziej przekonuje sie do pomyslu Lilian :) aczkolwiek u nas beda kwiaty bo tak chce moj M a w takiej drobnej sprawie moge mu ustapic ;) ) tym bardziej ze w kilku elementach mi pozwolil samej zadecydowac :D :) )

takze proponuje- wymieniajmy sie pogldami, oceniajmy pomysly ale prosze, nie obrazajmy sie - robi sie niemiła atmosfera :(

Jesteś naszym największym sukcesem... :*

martuś88 
Lubię tu być

Wysłany: Pią Lis 27, 2009 22:58   

niestety Renatko zauwazylam ze w wielu tematach pojawia sie wrecz niemila krytyka i takie pisanie w stylu "ja jestem cacy bo zrobie tak a ty be bo inaczej" :( moim zdaniem nie po to jest to forum, tylko po to by sie wymieniac informacjami, udzielac rad a nie krytykowac. Jezeli komus sie nie podoba to co ktos inny zrobi lub planuje to jesli ma krytykowac to niech lepiej sie nie wypowiada, takie jest moje troche offtopowe zdanie :mrgreen:

arno
Rozkręcam się

Wysłany: Czw Gru 10, 2009 13:11   

Kwiaty są bardzo miłym, aczkolwiek krótkotrwałym miłym podarunkiem. Ale musza byc na weselu i slubie ;-)
A co do prezentów, to bardzo fajnie, jak je sie dostaje, poniewaz jest to pamiątka ze ślubu. Ja dostałam kilka prezentów i jestem z nich bardzo zadowolona i bardzo mi się przydają ;-)

kasiek 
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
Wysłany: Czw Gru 10, 2009 14:18   

Z moich obserwacji wynika ,że ludzie oraz mniej dają bykietów podzas składania życzeń. Ja ogólne nie jestem bardzo przeciwna kwiatom, ale wolałabym osobiście coś bardziej trwałego i hmm pożytecznego, chociażby czekoladki (chociaż czkolany nie lubię). koleżanka w październiku miała wesele i dostawała kwiatów niewiele, ale też sporo wina, pluszka a nawet drobne upominki w postaci kieliszków a no i czekoladki. To moim zdaniem jest dobre, bo kwiaty zwiędną i tak naprawdę nie wiadomo co z nimi robić, a takie uominki będą i będą...:)

arno
Rozkręcam się

Wysłany: Czw Gru 10, 2009 16:02   

No masz rację. Najlepiej wszystkiego w umiarze ;-)
Ja dostałam na ślubie i kwiaty, i czekoladki, i wino, i ksiązki i prezenciki trwałe ;-)
Tak najlepiej ;-))

Nani 
Rozkręcam się

Wysłany: Pon Lut 01, 2010 20:50   

Ja też uważam, że wierszyk umieszczony w zaproszeniu nie jest niczym nachalnym, przecież taki wierszyk zwykle zaczyna sie słowami:

"Pragniemy wszystkich prosić..." a nie TYLKO NIE PRZYNOśCIE NAM TEGO CZY OWEGO

Ja wiem, że moim gościom spodoba się pomysł wierszyka (bo na pewnym weselu w mojej rodzinie młodzi umieścili wierszyk o winach i zebrali 47 BUTELEK!!!, oczywiście zdarzyły się też kwiaty, czekoladki)

Ja natomiast mam jeszcze inny pomysł, będziemy mieli ok. 80 zaproszeń na połowie napiszę o np. winach, a na drugiej połowie o kuponach totolotka, a nóż może tak 6-tka mi się trafi :P

anecior 
Lubię tu być

Wysłany: Wto Lut 02, 2010 11:28   

Moim zdaniem zalezy to od środowiska w jakim sie żyje. Jedni to sie nawet ucieszą że nie muszą znowu kwiotków kupowac a inni, pomyslą że jeszcze jakies wymagania im sie stawia...
U mnie to nie przejdzie...
Ale wiem, że na pewno poproszę o przystapienie do Komunii Świetej w Naszej intencji...
O to, to sie chyba nikt by nie obraził...
;)

agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Data ślubu: 10.07.10
Wysłany: Wto Lut 02, 2010 11:30   

Poprosic i przystąpienie do komunii w intencji-a jak zamierzasz to zrobic??

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu