Dwór Zbożenna

Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiana nazwiska
Autor Wiadomość
Liziii 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Sob Sie 22, 2009 10:24   

Ja chcialabym miec i swoje i męża... ale nie dość ze mam dlugie imie, to jeszcze nazwisko panienskie tez do najkrotszych nie nalezy. A męża (sie zapędzilam ;D Tzn jeszcze narzeczonego ;D) jest krotkie i ladnie wspolgra z imieniem:) A podpisy...cwicze, w skrytosci ducha ;P

kasiek 
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
Wysłany: Wto Sie 25, 2009 19:24   

ja zostaję przy swoim i przyjmuję nazwisko meża...zawsze tak chciałam a poza tym bratowa mojego narzeczonego ma tak samo na imie i by nas było za dużo K.S. hehe zawsze były problem o którą z nas chodzi (żart).
a jak to jest bo nigdy nie zmieniałam nazwiska, mój narzeczony chce zeby jego nazwisko było pierwsze a drugie panieńskie ale jak to wygląda w praktyce? można sobie wybrać które nazwisko jest po którym?

Malensstfo 
Zadomawiam się

Data ślubu: 28.08.2010
Wysłany: Sro Sie 26, 2009 07:14   

Wydaje mi sie, ze niestety nie ma takiego wyboru. Jesli chcemy oprocz swojego przyjac nazwisko meza, to panienskie zawsze bedzie pierwsze. Ale moze sie myle...

W moim przypadku tez ladniej by brzmialo, jakby nazwisko meza bylo pierwsze a moje drugie....no ale... :D

kinia 
Lubię tu być

Data ślubu: 5.06.2010
Wysłany: Sro Sie 26, 2009 08:55   

Ja też przyjmuję nazwisko męża, na początku myślałam nad podwójnym, ale oba są raczej mało popularne i razem koło siebie to już trochę dziwnie brzmią ;) A poza tym nowa rodzina, nowe życie to i nowe nazwisko i będzie tradycyjnie :) Chociaż na początku pewnie ciężko będzie się przestawić na nowy podpis

Mathie 
Administrator

Data ślubu: 19 lipca 2008
Osoba prywatna
Wysłany: Sro Sie 26, 2009 11:03   

kasiek napisał/a:
a jak to jest bo nigdy nie zmieniałam nazwiska, mój narzeczony chce zeby jego nazwisko było pierwsze a drugie panieńskie ale jak to wygląda w praktyce? można sobie wybrać które nazwisko jest po którym?

Słyszałem o sytuacjach, w których nazwisko męża było pierwsze w dwuczłonowym żony. Więc chyba można, ale w USC najlepiej zapytać, żeby być pewnym na 100%

WeseleRadom na Facebooku! Zapraszamy.

darici 
Lubię tu być

Data ślubu: 02.10.2010
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 16:37   

ja przyjelam nazwisko po swoim mezu bo po slubie tworzymy juz jednosc :D

misia84 
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 20.08.2011
Wysłany: Pon Paź 11, 2010 19:13   

A ja będę miała swoje i męża, bo ja mam długie a narzeczony krótkie więc będzie pasować idealnie :P Z resztą nigdy nie chciałam zmieniać swojego nazwiska.

andzik1109
Lubię tu być

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 08:34   

ja po ślubie przeszłam na nazwisko męża i tak już 45 dni jestem szczęśliwą panią W. :)

malaczarna5 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 17:13   

Ja też przyjęłam nazwisko męża :) Na początku wiadomo...troszeczkę nie mogłam się przyzwyczaić ( szczególnie przy podpisywaniu jakiś dokumentów ) :D Chociaż wcześniej jeszcze przed ślubem trenowałam podpis nowym nazwiskiem Ale teraz już jest ok! :lol:

kasiek 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 17:19   

ja jak mówiłam mam oba nazwiska. Ale swoje mam pierwsze bo w urzędzie pani mi powiedziała że można jedynie dopisać do swojego.

malaczarna5 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 19:10   

Ja też słyszałam,że można jedynie dopisać nowe nazwisko do swojego panieńskiego,chociaż moja koleżanka ma po swoim imieniu najpierw nazwisko męża - potem swoje panieńskie...Nie wiem jak ona to zrobiła i dlaczego w urzędzie jej tak zapisali... :? Moja sąsiadka chciała zostać przy swoim i przyjąć nazwisko męża i też chciała mieć pierwsze nazwisko męża a potem swoje panieńskie,ale tak jak pisze Kasia, w urzędzie powiedzieli jej,że nie ma takiej możliwości...
Więc się dziwię, gdyż mówią w urzędzie,że nie da rady a jednak idą na ustępstwa co niektórym...

kasiek 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Wto Paź 12, 2010 19:17   

mi się wydaje że wszystko zależy od dobrej woli urzędnika...W moim przypadku lepiej by brzmiało pierwsze męża a drugie panieńskie bo moje kończy się na "s" a męża zaczyna na "s" i cięzko wymówić nazywam się Katarzyna ...s - S...:D

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu