|
|
| Autor |
Wiadomość |
kasiek
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 19:19 ZAIKS
|
|
|
|
| Słuchajcie jak to z tym jest? Kto powinien płacić zaiks i czy w ogóle ktoś powinien? ja spotkałam się z tym że to organizator powinieg uiszczać opłatę a to my jesteśmy organizatorami przecież. czy to powinna płacić orkiestra? A może w ogóle sobie tym głowy nie zawracać? |
|
 |
anecior
Lubię tu być

|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 20:54
|
|
|
|
| Kasiek powinno to być w umowie zarówno wynajmu sali jak i zespołu. U nas wyraźnie jest napisane że to My pokrywamy te koszty;/ |
|
 |
kasiek
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2010 21:00
|
|
|
|
| ale opłatę uiszczacie bezpośrednio na konto zaiksu czy za pośrednictwem np. sali?jeżeli nie ma tego w umowie ani z zespołem, ani z sala to się pytać ww, czy samemu uiścić opłatę?czy może przemilczeć ten fakt? |
|
 |
_karolcia_
Lubię tu być

Data ślubu: 2 październik 2010
|
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 07:42
|
|
|
|
| a u nas nie ma wogóle żadnej zmianki w umowie sali i orkiestry kto ma to płacić. Nie ma napisane że my to płacimy albo że oni płacą poprostu nic. I co w takiej sytuacji? Czy my mamy we własnym zakresie zapłacić zaiks? |
|
 |
anecior
Lubię tu być

|
Wysłany: Sro Maj 19, 2010 08:16
|
|
|
|
| Kurcze - sama ie wiem bo to rodzice się zajmują tymi rzeczami, ale wydaje mi się że albo "przemilczymy" ten fakt, albo skrzętnie udamy się do urzędu i zapłacimy;/ Bo w umowie z zespołem mamy zapis że opłatę tę uiszcza wlaściciel lokalu, a umowie sali, że to My. |
|
 |
ella
Zadomawiam się

|
Wysłany: Sob Cze 05, 2010 18:31
|
|
|
|
trochę jest to zagmatwane, ale może zacznę to prostować:
- anecior umowa między Tobą a zespołem jeszcze nie przesądza kto ma zaplacić. te dwie umowy z zespołem i sala są odrębne i to co pisze w jednej nie ma wpływu na drugą.
- muszę powiedzieć że przepisy są wyjątkowo nie precyzyjne, nie mówią wprost kto ma zapłacić, bardziej że " ma być zapłacone" niż przez kogo.
- jeśli nikt nie zapłaci to ZAIKs może się zwrócić o zapłatę zarówno do Ciebie, jak i do właściciela sali i zespołu, przy czym w pierwszej kolejności powinien zwrócic się do własciciela sali albo zespołu - gdyż są profesjonalistami.
- w takiej sytuacji mozna zapłacic albo sie odwoływać, poniewaz to kto ma zapłacić jest w istocie niejasne.
tu jeszcze zamieszcze kawałek wypowiedzi dyrektora Szczecińskiego ZAIKSu. :
- Czy za muzykę odtwarzaną na weselu należy odprowadzić tantiemy do ZAiKS-u?
Tak.- Kto powinien płacić – para młoda, zespół czy może wynajmujący pomieszczenie na imprezę?
Ten kto decyduje o wykorzystaniu cudzej twórczości, jej publicznym udostępnianiu, jest zobowiązany do uzyskania licencji ZAiKS-u i zapłaty twórcom utworu wynagrodzenia. W praktyce jest to: właściciel restauracji lub wynajmujący pomieszczenie lub też zespół muzyczny. Wydaje się, że Para Młoda podpisując umowę związaną z wynajęciem lokalu czy też z zespołem muzycznym, może wskazać w nich wyraźnie podmiot, który ureguluje wynagrodzenie autorskie i wystąpi o umowę licencyjną do ZAiKS-u
więcej tu : http://www.na-wesele.com/wesele-a-zaiks-kto-placi/
gdy ktoś chce zapłacić i miec z głowy tutaj jest wniosek : http://www.zaiks.org.pl/p...JakSkorzystac);
dotyczy nas wniosek o licencję jednorazową.
ja się raczej nie będę wychylać |
|
|
|
 |
klaud_88
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 10.09.11
|
Wysłany: Sob Mar 05, 2011 15:25
|
|
|
|
| My mamy w umowie z wlascicielami sali ze opacamy ZAIKS na 3 dni przed weselem najpozniej, a na umowie z orkiestra ze oplacamy my... |
_________________ ....

|
|
|
|
 |
agulietta
Lubię tu być

Data ślubu: 25 czerwiec 2011
|
Wysłany: Sob Mar 05, 2011 22:13
|
|
|
|
| jestem dziś świeżo po rozmowach z kilkoma zespołami, tak naprawdę to trzeba by zadzwonić do zaiks-u i się dowiedzieć czy w ogóle trzeba płacić. Usłyszeliśmy że wesele jest imprezą rodzinną i zaiks nie ma prawa tego kontrolować, bo jest to impreza prywatna. zaiks musi być opłacony przy imprezach publicznych. jak już wybierzemy zespół to będziemy dzwonić i się dowiadywać |
|
 |
klaud_88
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 10.09.11
|
Wysłany: Sob Mar 05, 2011 22:22
|
|
|
|
| o kurcze, nie wiedzialam... ciekawe jak to sie ma tak w praktyce... |
_________________ ....

|
|
|
|
 |
anelim5
Zadomawiam się

Data ślubu: 15.10.2011
|
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 11:52
|
|
|
|
| Jak bedziecie coś więcej wiedziały czy rzeczywiscie trzeba to płacic to proszę o info. Ja cały czas sie zastanawiam czy to płacic czy nie. |
|
 |
agulietta
Lubię tu być

Data ślubu: 25 czerwiec 2011
|
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 21:38
|
|
|
|
my podpisujemy wreszcie umowę, więc będziemy dzwonić żeby być pewnym jak to wygląda. napiszę co i jak |
|
 |
lilian
Zadomawiam się

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 18:06
|
|
|
|
| Nie musicie płacić ZAIKSU, wesele to impreza zamknięta. |
|