Dwór Zbożenna

Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Mathie
Pią Sie 28, 2009 11:11
Harmonogram dnia ślubu
Autor Wiadomość
agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Data ślubu: 10.07.10
Wysłany: Pon Sie 17, 2009 08:54   Harmonogram dnia ślubu

Dla wielu, słowo „harmonogram” nie pasuje do tak uroczystego i pięknego dnia, jakim jest dzień ślubu, jednak stworzenie dokładnej rozpiski, dotyczącej tego, co będzie się działo, jest rozsądnym posunięciem.

Przygotowany wcześniej harmonogram powinniśmy sprezentować wszystkim osobom, które świadczą dla nas usługi, a więc: fotografowi i operatorowi kamery – będą wiedzieli, gdzie i o której godzinie przybyć, restauratorom – aby potrawy pojawiały się na stole w odpowiedniej chwili, a nie np. w trakcie pierwszego tańca, dostawcom – aby nie zjawili się, gdy sala będzie pełna tańczących par, kierowcy – musi wiedzieć, gdzie i kiedy podjechać, muzykom – będą wiedzieli, kiedy zagrać szybszy, a kiedy wolniejszy utwór, należy także ustalić przerwę w występach kapeli, aby mogła się posilić i napić. Świadkowie – powinni wiedzieć o każdym punkcie planu, aby ewentualnie zastąpić państwa młodych przy załatwianiu formalności. Plan powinna dostać także jedna, odpowiedzialna osoba lub para, która będzie czuwała nad spokojnym i skutecznym realizowaniem harmonogramu, na wypadek jeśli coś wymknęłoby się spod kontroli.

Harmonogram powinien zawierać dokładnie określony czas głównych wydarzeń i informacje, co wtedy będzie się działo. Będzie punktem odniesienia dla osób współorganizujących wesele. Jeśli wszyscy poważnie potraktują plan – ten wyjątkowy dzień powinien przebiec w bezstresowej, radosnej atmosferze.

Przykładowy harmonogram

Godzina i miejsce:

odebrania wiązanki,
wykonania fryzury i makijażu panny młodej,
przyjazdu samochodu i/lub transportu dla gości,
ceremonii zaślubin,
rozpoczęcia przyjęcia weselnego.
Godzina:

pierwszego toastu,
pierwszego tańca państwa młodych,
pojawiania się pierwszego i kolejnych posiłków,
pojawienia się tortu,
oczepin,
ewentualnych zabaw i pokazu fajerwerków.

Informacje dla osób współpracujących przy organizacji wesela:

adres miejsca, gdzie mają się pojawić oraz data i dokładna godzina,
dane osoby kontaktowej, do której mogą się zwrócić w razie problemów.

W planie należy również zamieścić przypomnienie o:

zabraniu przygotowanych wcześniej dokumentów,
zabraniu obrączek.

agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 08:58   

Z doświadczenia świadkowej-warto aby w pobliżu był choć jeden telefon komórkowy, gdyż w momencie jakiejś niespodziewanej awarii warto być w kontakcie z innymi. Jako świadkowa siostry zapomniałam zabrać z domu (niestety nie pamiętam co to było :lol: )czegos :mrgreen: i nie mieliśmy jak się skontaktować z tatą, bo nikt nie miał komóry, bo nikt nie chciał się z nią uganiać. Na szczęscie to coś nie było pozniej potrzebne, wiec bylam uratowana :mrgreen:

Mathie 
Administrator

Data ślubu: 19 lipca 2008
Osoba prywatna
Wysłany: Pon Sie 17, 2009 09:30   

Naprawdę ktoś planuje tak dokładnie wesele? Z godzinami posiłków, tańców szybkich wolnych itp? :)

WeseleRadom na Facebooku! Zapraszamy.

renatkanuta 
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Sie 17, 2009 09:36   

ja zamierzam miec ogolny plan ramowy- umówic się z 'podwykonawcami' o dokladnych godzinach, błogosłąwieństwo, mniej wiec ej toast, posiłek, pierwszy taniec... apotem to kwestia dobrej komunikacji orkiestry z kuchnią :) koło północy tor, ocepiny, potem cos dla rodziców... jakos nie zamierzam szczegółowo planowac :) wiadomo, plany jak to plany potrafią dac w łeb :P nie mówie o spontanie, ale posiadanie planu ramowego owszem- ścisłym planom mówie stanowcze NIE :)

Jesteś naszym największym sukcesem... :*

agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Wysłany: Pon Sie 17, 2009 10:14   

Ogolna organizacja może zaoszczędzić choć troche stresu :mrgreen: .Wiadomo, że nie zawsze ma się wpływa na to co byśmy chcieli.Ale zapiska taka może być przydatna. Ja osobiście zrobię ogólny rozkład jazdy :mrgreen: ale na sali to już ścisła współpraca orkietsry z kuchnią. Wydaje mi się, że taki harmonogram szczegółowy jest przydatny jak jest organizator wesela.No ale znalazlam artykuł to zapodałam :P
Ps.ciekawe ile rzeczy ze szczególowego harmonogramu by odpałda przez stres :mrgreen:

IDC-Imprezy Dla
Dopiero zaczynam

Wysłany: Sro Sie 19, 2009 00:04   

Jestem konsultantką ślubną i z doświadczenia mogę Wam doradzić, że taki harmonogram (my to nazywamy scenariusz) jest bardzo przydatny. Jeżeli ślub i wesele będzie Wam organizował i koordynował konsultant to on przygotuje takie scenariusze dla wszystkich podwykonawców ( sala, orkiestra, dekorator, video, fotograf) ale jeśli nie to przygotujcie sobie taki harmonogram, poproście o pomoc świadków lub kogoś z rodzeństwa jeśli są osobami dobrze zorganizowanymi, żeby w dzień ślubu postarali się wszystko skoordynować. Stres jaki towarzyszy Młodej Parze w tym jednym z najważniejszych dni w ich życiu jest już tak duży, że Młodzi nie powinni zajmować się koordynacją własnego dnia ślubu.

_karolcia_ 
Lubię tu być

Data ślubu: 2 październik 2010
Wysłany: Sro Sie 19, 2009 09:44   

ja napewno zaplanuje ten dzień ale napewno nie w takich szczegółach lecz do momentu pierwszego tańca a pozniej to tylko zeby orkiestra z kuchnia sie zgrala i nic wiecej nie bede ustalac zadnego scenariusza ani harmonogramu :P oby tylko na czas dotrzec do kosciola :D zeby formalnosci byly zalatwione:D

renatkanuta 
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro Sie 19, 2009 09:53   

no i mniej-wiecej o ktorej ocepiny, tort, pisenka zyczenia i prezenty dla rodziców i tyle :) uważam ze czasem spontan jest lepszy niz takie ścisłe planowanie :)

uważam ze faktycznie młodzi nie powinni sie zajmowac, aczkolwiek jak będe musiała o czyms pamietac to sie nie stanie nic, nie jestem przeciez księzniczką tylko wychodzę za mąz :P P

ustalimy ogólny, ramowy plan :) bo wiadomo ze plany potrafia dawac w łeb :P

Jesteś naszym największym sukcesem... :*

_karolcia_ 
Lubię tu być

Data ślubu: 2 październik 2010
Wysłany: Sro Sie 19, 2009 10:03   

no wiadomo ze trzeba wczesniej ustalic i poinformowac orkiestre i kuchnie o ktorej tort oczepiny itp. ja chce jak najwiecej sama zalatwiac na slubie oczywiscie ze bede potrzebowala pomocy rodzicow ale tylko wtedy gdy ja nie bede mogla czegos zrobic :D
i nie jestem 'zosia samosia" :P poprostu chce sama o wszystko zadbac :P

Liziii 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 19:22   

chyba dobrze sobie chociaz kolejnosc ustalic. A i godziny sa przydatne - zeby orkiestra wiedziala o ktorej mlodzi pojawia sie na sali, zeby panie z kuchni wiedzialy o ktorej przyszykowac tort itp :) Ja mam dosc nieschematyczne plany wiec wszyscy beda powiadomieni o zmianach od tradycji :)

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu