Przesunięty przez: Majka Pon Wrz 21, 2009 10:14 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Liziii
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 22:29
|
|
|
|
nawet nie mow ja juz wymyslilam kilkanascie opcji, wersji i zestawien Choc lubie tak kombinowac, to najwieksza ulga spływa na mnie jak juz dokonam jakiegos wyboru i czuje się do niego przekonana w 100% Tak było z wiązanką, obrączkami (ale tu zdałam się na Twoją wskazówke - czekalam az serce zacznie mi szybciej bić na widok jakiegoś wzoru), fryzurką.. Zaproszenia i suknia jeszcze długo będą spędzac mi sen z powiek. Menu tez... |
|
 |
renatkanuta
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz Wiek: 23 Dołączyła: 07 Kwi 2008 Posty: 1821 Skąd: Radom
|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 22:34
|
|
|
|
na szczęście jeszcze duzo czasu moja koleżanka wesele ma za miesiac a mało co ma gotowe tak jakos olewają to P |
|
|
 |
Liziii
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 22:42
|
|
|
|
Ja wyszlam z zalozenia, ze slub jest jeden (kolejnych poki co nie planuje). I ze czasu sie nie cofnie, wiec niech mam i rok frajdy, planowania itp a co! raz sie zyje! Wiec obmyslam rozne koncepcje, szukam inspiracji i wymieniam sie z kolezanka z Olsztyna pomyslami |
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 22:45
|
|
|
|
pewnie lepiej wiecej planowac niz za mało )
też lubie usiąc pomarzyć, powymyślac, poplanowac a narzeczony sie nabija ze szalona jestem a sam podsuwa pomysły |
|
|
 |
Liziii
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 23:00
|
|
|
|
Moj sie trzyma na dystans od moich ekscytacji i szalenstw On woli pogrzebac przy aucie itp ale mysle ze spokojnie wyrabiam norme za nas oboje
Tak sobie teraz mysle nad łososiem z sobotniego wesela... Jakby plasterek łososia postawiony "na kancie", ulozony w kształt okręgu/elipsy (spod tez z łososia, taka miseczka/łodeczka), wypełniony nadzieniem z twarożku, kawałków chyba tez łososia i drobno posiekanych warzyw i jakiegos ziółka (ale nie pietrucha i nie bazylia). Zeszlo w 15 minut ale udało mi sie sprobowac.. I tak mysle, czy by nie przemycić do siebie |
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 23:18
|
|
|
|
znalazłam cos takiego:
Jak skomponować menu na przyjęcie weselne
Wybierając dania na przyjęcie weselne trzeba wziąć pod uwagę między innymi oczekiwania gości, nasz budżet i porę roku. Oto kilka reguł, które ułatwią skomponowanie listy dań na wesele.
Trzymaj się budżetu
Zaplanuj ile pieniędzy możesz przeznaczyć na jedzenie i napoje dla każdego z gości. Weź pod uwagę zdarzenia losowe, np. zjawienie się osoby, która nie była zapraszana. O unikaniu nieproszonych gości dowiesz się więcej z innego artykułu, chociaż nie zawsze takich sytuacji udaje się uniknąć.
Skorzystaj z rad szefa kuchni
Każdy lokal ma swoje popisowe dania. Warto zdecydować się na potrawy już sprawdzone, z których przygotowaniem obsługa nie będzie mieć problemu.
Weź pod uwagę gości
Pokolenia często różnią się nawykami żywieniowymi, zwykle starszym gościom bardziej smakują tradycyjne dania kuchni polskiej, młodzi z kolei często wolą potrawy mniej tłuste z większą zawartością warzyw, na przykład potrawy kuchni włoskiej. Wszystkim trudno dogodzić, ale bezpieczniej jest wybrać potrawy, które będą odpowiadały większości Waszych gości.
Wybierz to co lubisz
Zwykle bierzemy pod uwagę oczekiwania gości, ale to w końcu Wasze przyjęcie i ważne, żeby wybrane potrawy odpowiadały również Waszemu gustowi.
Nie za ostro
Jeśli wśród Waszych gości znajdą się dzieci i osoby starsze, lepiej nie serwować im zbyt pikantnych lub ciężkostrawnych potraw.
Dopasuj menu do pory roku
Warto włączyć w menu sezonowe warzywa i owoce nie tylko dlatego, że są świeże i smaczne, ale też dlatego, że obniży to koszt potraw. Na wiosnę i w lecie najlepiej podać dużo lekkich i świeżych potraw, sałatek i deserów owocowych. Zupę można na przykład zastąpić chłodnikiem. Dużą popularnością w lecie będzie się też cieszył zimny bufet.
W zimie warto postawić na ciepłe dania, gotowane warzywa i rozgrzewające zupy jak rosół lub kiszony barszcz. Do picia można podać gorącą czekoladę i grzane wino.
Nie ryzykuj
Upewnij się, że potrawy będą przygotowane i przechowywane w odpowiednich warunkach. Unikaj potraw ryzykownych jak przygotowywany w lokalu majonez.
zródło: www.weselinka.pl |
|
|
 |
Liziii
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Pon Wrz 21, 2009 23:43
|
|
|
|
Ja chyba samoistnie mam na uwadze te wskazowki, jakie tu wkleilas.. Tez wole jak surowki sa ze swiezych, sezonowych warzyw Dlatego np tort bedzie truskawkowy, bo maj to jak znalazl czas na truskawki! a chce by uzyto swiezyc owocow, polskich, an ie hiszpanskich czy chinskich
wsrod dan goracych, jedyna nowosc to ta lasagne nad ktora wciaz myslimy.. reszta bedzie raczej standardowa, bo i strogonoff to zadna rewelacja, a de volaia chyba kazdy gdzies kiedys jadł. A jak nie, to tez zadna filozofia kotlet z pieczarkami i masełkiem
Teraz tylko mysle o dodatkach do mięsa - nie chce klusek (klusków?) bo nie lubię. I tego sie bede trzymac. Ale znow ziemniaki w 5 odsłonach tez nie do konca mi lezą. Ryzu nie lubię, ale zniose dla ogolnego dobra |
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 00:24
|
|
|
|
a moze kopytka lub placki ziemniaczane ? pyszna sprawa |
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 00:32
|
|
|
|
a moze ravioli ? pyszny dodatek, kiedys spotkałam sie z nim zamiast ziemniaków ) |
|
|
 |
agusia_najlepsz
Lubię tu być

Data ślubu: 10.07.10
|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 09:29
|
|
|
|
wiecie co?nie lubie Was normalnie! siedze w pracy i tak sie oczytałam,że aż zgłodniałam.....my dostaliśmy jakieś menu kilka wersji, wszystko ma byc ustalone tydzień przed weselem-głównie chodzi o ilość osób.Mozemy rowniez podac swoje propozycje.Z tego co pamietam teraz to chyba 6 dań gorących, dodatkowo będzie danie z grila,jedno danie ciepłe może być rybne-podobno super smaczna jest u nich ta rybka. Wstawiamy ciasta i mija juz kolejny miesiac jak sie zbieram zeby podzwonic i sie dowiedziec jak to wyglada cenowo |
|
 |
martuś88
Lubię tu być

Data ślubu: 14.08.2010
|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 11:46
|
|
|
|
my menu na miesiac przed ustalamy. U nas beda raczej tradycyne potrawy weselne, ani my ani nasza rodzina nie lubimy jakis wynalazkow jakie mozna spotkac na weselach, wiadomo mozna czyms gosci zaskoczyc ale bez przesady. jesli chodzi o deser to lody obowiazkowo! Tym bardziej ze to lato, a smak neutralny smietankowe i jakies owocowe, chyba bez bitej smietany bo mulaca.
Aga jesli moge Ci doradzic w sprawie ciast to jesli masz jakas ciocie, babcie, kuzynke, kolezanke ktora piecze pyszne ciasta to zwroc sie do nich o ciasta, wydaje mi sie ze lepiej bys na tym wyszla bo taniej i ciasta lepsze
u mnie na dwoch weselach ciasta byly robione przez rodzine (moje ciotki i mama pieka cuda ciasta) i byly o wiele smaczniejsze niz zamawiane gdzies tam |
|
 |
narzeczona
Lubię tu być

Data ślubu: 24.09.2011
|
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 12:04
|
|
|
|
A ja bym chciała powrócić do pierwszej wypowiedzi Lizii, osobiście bardzo lubię zupę cebulową ale na weselu bym jej nie podała, gdyż co tu dużo mówić ma swój specyficzny zapach, który nie każdemu pasuje. Do tego później w połączeniu z alkoholem może naprawdę nie być za pachnąco . Takie moje małe spostrzeżenie. |
|
|
|
 |
Pani Reklama Popatrzcie na mnie

|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
 |
|