Dwór Zbożenna

Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
tniemy koszty :)
Autor Wiadomość
Lusia 
Lubię tu być

Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 14:09   tniemy koszty :)

Organizacja wesela duuużo kosztuje. Pomyślałam, że dla odmiany możemy się podzielić pomysłami, z czego można zrezygnować, na czym zaoszczedzić, czy gdzie są promocje.

- zaproszenia - można wyszukać dużo tańsze w necie, np. allegro
- alkohol- rozjerzeć się za kimś znajomym kto ma np. sklep - kupując na jego koncesję można zapłacić taniej
- chlebek na powitanie - stwierdziłam, że to będzie taki zwykły okrągły, nie będę kombinować z takim "ślubnym" bo choć są ładne, to drogie
- negocjacje - kupując suknie ślubną wziełam ze sobą tatę który wynegocjował, ze cena zawierac będzie welon i obniżkę 250 zł, również przy innych większych i "droższych" zakupach mozemy prosić o obniżkę, ja sama np. nie umiem sie targować, więc wystarczy iść z kimś kto to potrafi.
- korzystać z promocji - ślub planuje się z dużym wyprzedzeniem, rzeczy trwałe mozna kupić wczesniej rozgladając sie za promocjami - tak udało mi sie kupić buty
- sala z własnym kucharzem/ kucharkami. - wybralismy taką zakładając, że taniej zapłacimy - ale czy tak wyjdzie przekonamy się po weselu.
- przejechać się miedzy kościołem/ USC a sala weselną i sprawdzic ile dokładnie jest kilometrów, bo korporacje taxi mają tendencje do zaookrąglania w górę odległości.
- tradycyjnie mamy mieć coś pożyczonego? więc może pożyczyc od kogoś z rodziny/ koleżanek drobiazgi jak : biżuterię, welon czy poduszkę pod obrączki.
- obrączki - można pozbierać rodzinną bizuterię któej nikt nie nosi, i przetopić
- można wybrać termin poza ścisłym "sezonem" ślubnym, część sal i zespołów ma wtedy mniejsze ceny

to co mi przyszło teraz do głowy.
a wam na czymś udało się wam zaoszczędzić?

renatkanuta 
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 15:41   

kurcze chyba napisalas to co najwazniejsze :)

Jesteś naszym największym sukcesem... :*

Liziii 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 16:52   

- suknie mozna wypozyczyc lub odkupic uzywaną jesli mamy taką w odpowiednim rozmiarze na oku. Zawsze to oszczednosc kilkuset złotych i więcej
- koszty mozna rozsadnie rozlozyc w czasie - w jednej czesci roku sa promocje na bizuterie, np z okazji walentynek (mozna kupic komplet dla panny mlodej), w innej jakies promocje alkoholowe itp
- dekoracje kosciola mozna podzielic kosztami z innymi parami biorącymi slub tego samego dnia.
- warto pytac firmy wynajmujące auto do slubu czy w cenie jest dekoracja - czasem moze sie okazac ze wlasciciel ma jakąs dekoracje (jesli nie zalezy nam na swiezych kwiatach, nie musimy placic np 100zł za ratanowe przystrojenie z allegro)

narzeczona 
Lubię tu być

Data ślubu: 24.09.2011
Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 18:29   

-Można też jechać do ślubu własnym autem, my np taki mamy zamiar, ewentualnie pożyczyć samochód od kogoś z rodziny czy znajomych, to również oszczędność rzędu kilkuset złotych.

Zuzka 
Rozkręcam się

Data ślubu: 8 października 2011 r.
Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 23:34   

renatkanuta napisał/a:
kurcze chyba napisalas to co najwazniejsze :)

No i co zdziwiona???? Następnym razem powstrzymaj się od komentarzy jeśli sama nie jesteś pewna czegoś, a swoje mądrości zachowaj dla innych, a nie zatruwasz atmosferę na forum.
P.S. Współczucia dla narzeczonego ciężki będzie miał z Tobą żywot

narzeczona 
Lubię tu być

Data ślubu: 24.09.2011
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 07:59   

Zuzka daj sobie już spokój dziewczyno, wszyscy dobrze wiemy że bzdury pisałaś jeśli chodzi o allegro, więc to Ty zachowaj swoje mądrości dla siebie jeśli czegoś nie jesteś pewna i już nie szukaj zaczepki. A w tym akurat przypadku Mathie poszedł Ci na rękę bo miałaś mało postów i zmienił nazwę, ale nie wiem czy na innym forum poszłoby Ci tak łatwo. Nikt tu nie zatruwa atmosfery, sama założyłaś tamten wątek i pytałaś o zmianę więc nie dziw się, że komentarze były jakie były, bo pisałaś głupoty. Trzeba było od razu sprawę załatwiać z moderatorami a nie na forum.

malaczarna5 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 08:08   

Dokładnie narzeczona! To samo miałam napisać,ale byłaś pierwsza! :>
Renatka i nikt z Nas nie zatruwa wcale tego forum,a wręcz przeciwnie! Każdy tu pisze,aby się podzielić informacjami! Więc lepiej skończ pisać takie bzdurne komentarze i psuć atmosfery!
A wracając do tematu wątku:
- zaproszenia można też zrobić samemu(jeśli ma się takowe zdolności) - również wychodzi taniej niż kupując gotowe zaproszenia.

kasiek 
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 11:42   

to nie jest miejsce na takie wypowiedzi (Mathie zrób tu porządek jeżeli będziesz uważał to za słuszne)ale rozumiem zuzke bo odniosłam wrażenie że została ona zaatakowana na temacie który założyła, min przez renatke. niestety małaczarna i narzeczona dały sie w to wciagnąć. Co sobie teraz dziewczyna pomyśli? że forum jest tylko dla stałych bywalców, którzy faktycznie zaśmiecaja forum wypowiedziamy typu ''dziekuję''(moim zdaniem taka wypowiedz nie wnosi nic nowego do forum ;) )...a dla nowych, którzy mają odmienne zdanie nie ma tu miejsca...a szkoda. Choć zuzka dała sie wciągnąć w potyczki słowne..nie daj sie, ignotuj:)dziekuję pozdrawiam i wiem że sie możecie ze mną nie zgodzić...

-mi wiązanke i biżuterię będzie robiła koleżanka, która ma złote rączki :) kwiaty kupię w hurtowni i myslę że będzie taniej. Półprodukty do bizuterii koleżanka zamówi w sobie znanych źródłach...

Lusia 
Lubię tu być

Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 14:50   

kasiek wiesz gdzie są hurtownie z kwiatami w Radomiu lub okolicach? Bo też myślałam, żeby salę weselną dekorować samemu z pomocą uzdolnionych plastycznie znajomych, kwiaty więc by się przydały ;)

ania25 
Zadomawiam się

Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 14:55   

Polecam hurtownię na ul. Ciemnej - prostopadła do Słowackiego, właśnie jestem po rozmowie z przyjaciółką, która ma ślub w tą sobotę wiec wiadomość aktualna, że ponoć w tym miejscu można kupić kwiaty w bardzo konkurencyjnej cenie :)

renatkanuta 
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 15:03   

wyjasniajac spr z Iza/ ZUZA :
grzecznie na poczatku napisalam ze nie ma zmian nickow, a tym bardziej na poczcie czy allegro. upierala sie, to dostala od bodajze narzeczonej czesc regulaminu. zamiast docenic ze Mathie poszedl jej na rękę, to zaczela pyskowac i sie przypucowała do mnie. jakby nie sprowokowala , to bym nie nazwala jej ironicznie 'informatykiem' :D Kasiek, nie chodzi tu o staz na forum czy ilosc wątków: kazda z nas taka sama jest. aczkolwiek jeżeli ktos sie bezsensownie upiera, nie majac racji, to w zyciu mu nie przytakne. i za chiny nie zgodzę się ze na allegro mozna zmieniac NICK czy tez na poczcie :)

co do wypowiedzi
Cytat:
ANIA25
- rowniez slyszalam b. dobre opinie o tej hurtowini, mysle ze warto tam zajzec. ja akurat mam osobe prywatną <nieoszyldowaną> na kwiaty i strojenie, aczkolwiek jak ktoś nie zdecydował w tej kwestii, mysle ze ta hurtowinia jest dobra alternatywą

Jesteś naszym największym sukcesem... :*

kasiek 
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
Wysłany: Pon Kwi 26, 2010 15:47   

Uzupełnię swoją wiedzę na temat hurtowni kwiatów i napiszę ( ja osobiście nie wiem gdzie one się znajdują bo nawet nie wiedziałam że takowe są, ale zapytam się koleżanki)

Ostatnia dygresia i obiecuję koniec..: a ja jednak widzę różnicę między traktowaniem nowych a stałych uczestników (mam nadzieję że tak jednak nie jest)... myślałam że ktoś na mnie naskoczy za moją wypowiedz ale nie (nie to żebym żałowała) ale ja mam na koncie kilka postów, a wyrażałam swoją opinię natomiast Zuzka też wyrażała swoją opinię, a przecież mylić się jest rzeczą ludzką (po prostu dziewczyna myślała że ma rację i jej się trzymała). jednakże jej wypowiedz w tym temacie również była nie potrzebna bo nie wnosiła nic nowego...ale zauważyłyście że nie ma tak dużo nowych uczestników? proszę nie zrażajmy nikogo do rejestrowania się u nas...
Zuzka serdecznie zapraszam do wypowiadania sie i powtarzam nie daj się wkręcać w potyczki słowne...

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu