|
|
| Autor |
Wiadomość |
renatkanuta
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz Wiek: 23 Dołączyła: 07 Kwi 2008 Posty: 1821 Skąd: Radom
|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 17:00
|
|
|
|
a i tu ma Mathie (wg mnie i Mojego Tż) ładnie jest pofatygowac się i wypisac dane gości. to tak jakby wysyłac zaproszenia pocztą- wg mnie przepraszam Anetko ale to troszkę nietaktowne oczywiście nie gniewaj się- to tylko nasze zdanie, a i tak każdy robi jak chce buźka |
|
|
 |
anecior
Lubię tu być

|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 19:35
|
|
|
|
Renatko ja nie ma się o co obrażać;D Zapamietajcie sobie jedno - każda para młoda zalogowana na tym forum ma inne pomysły, inne wyobrażenia dnia swojego slubu, inne zwyczaje, inne tradycje inne rodziny, a przede wszystkim inne gusta...
Jednym sie podobaja wypisywane zaproszenia, innym drukowane, a jeszcze innym wydrukowane ich personalia na kopertach - ale oczywiście wręczone osobiście. Dlatego tez jak jest poruszany taki temat to nie ma co zaczynać uwypuklać swoich subiektywnych ocen odnośnie czegos tylko zapoznac się z oceną innych..
No ja wiem że dla czlonków mojej rodziny wydalo się to bardzo gustowne bo zaproszenia były bardzo piekne, czcionka również więc i My postanowiliśmy że tak zrobimy. I wtedy jak w temacie nie będzie problemu z odmianą nazwisk...
w |
|
 |
Liziii
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 19:56
|
|
|
|
A ja nie widzialam nigdy takich gdzie sie nie wpisuje w tresci danych persaonalnych gosci - widze ze jeszcze wiele przede mną. Jednak czytalam gdzies ze to grzecznie, gdy personalia gosci wypisze się recznie. Oczywiscie, jesli ktos nie ma ochoty albo ma brzydki charakter pisma tudziez inne powody, mozna zamowic z wydrukowaną personalizacją. Ja jednak chce zrobic wiele rzeczy sama - jak juz ktos napisal, slub to wazne wydarzenie, jedyny taki dzien w zyciu i ja chce miec w tym swoj wklad
Nie wiem tylko czy uda mi sie zaprosic wiekszosc gosci osobiscie, bo u nas jest w zwyczaju jezdzic do gosci z zaproszeniem (mlodzi + ktos z rodziców) i prosic na slub i wesele osobiscie. Jednak ja studiuje w Warszawie, bede pisac prace mgr i zalatwiac inne slubne sprawy wiec nie wiem czy wystarczy na czasu i sily na taka forme zapraszania. Z drugiej strony, nie chcialabym zeby ktos uznal nas za leniwcow czy gburów jesli nie stawimy się z zaproszeniem osobiscie a jedynie nadamy je pocztą..
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 20:35
|
|
|
|
Anetko, ale żeby zapoznać się z opiniami innych to trzeba uwypuklić swoje zdanie jeżeli juz będziesz posiadała zaproszenie takowe, czy możesz mi je pokazac? nigdy takiego nie widziałam:( ja juz sie nie moge doczekac aż dostane moje ahhh powinny w poniedziałek byc ! ;-)))
Liziii, myślę ze może jak sie postaracie, uda Wam sie dotrzec do prawie wszystkich ja wysyłam tylko kilka zaproszeń pocztą- do niemiec, nad morze i do szwecji- nie będe przecież tam jechac a resztę mamy mniej wiecej zaplanowana tak, ze jak jedziemy w jednym kierunku np na rawice- to zapraszamy za koleją rodzinkę z tamtych stron i to chcemy w 2 niedziele zrobic, bo wiadomo ze trzeba usiąść, pogadac... a nie chwilka i w nogi choc z chęcia posiedziałabym i z każdym pogadała )
Liziii uszka do góry, z pewnością wszystko się Wam uda |
|
|
 |
narzeczona
Lubię tu być

Data ślubu: 24.09.2011
|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 21:38
|
|
|
|
| Nazwiska czy to wypisywane odręcznie w zaproszeniu czy drukowane na kopercie zawsze należy odmieniać! Brak odmiany jest błędem jak również błędne jest myślenie, że drukując nazwiska na kopercie uniknie się problemu z odpowiednią formą nazwiska. Przecież wtedy również trzeba odmieniać! Nikt nie wypisze zaproszenia np; Szanowni Państwo Anna i Jan Kowalski, tylko Anna i Jan Kowalscy i tak samo SZ.P Anna i Jan Nowakowie a nie Nowak!! |
|
|
|
 |
Majka
Administrator

Data ślubu: 19. 07. 2008
Pomogła: 2 razy Wiek: 28 Dołączyła: 22 Gru 2007 Posty: 335 Skąd: Radom
|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 22:08
|
|
|
|
Zgadzam się, odmiana nazwisk jest ważna i kulturalnie i profesjonalnie to wygląda na zaproszeniu. A czy to jest druk czy pismo ręczne to wg mnie nie ma już znaczenia. Myślę, że osoby zapraszane czują się wyróżnione gdy młodzi zadali sobie trud i odmienili nazwiska, tak, że całe zaproszenie jest sformułowane poprawnie po polsku.
Nas kiedyś zaproszono: "Zuzanna Jakaś i Ksawery Któryś wraz z rodzicami serdecznie zapraszają Sz. P. Anna i Jan Kowalski na uroczystość..." po prostu ani imiona ani nazwiska nie były odmienione. Dziwnie sie czytało... |
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 22:33
|
|
|
|
masz racę Majko wszytsko musi ładnie współgrac na zaproszeniu ) |
|
|
 |
agusia_najlepsz
Lubię tu być

Data ślubu: 10.07.10
|
Wysłany: Sro Wrz 02, 2009 07:59
|
|
|
|
kurde, Renata, macie juz zaproszenia...matko ale gnacie do przodu ja zamierzam zamowic styczen-luty, i chyba niestety bede musiala wydrukowac nazwiska gdyz, moj charakter pisma pozostawia wiele do zyczenia....no chyba ze pomolestuje kogos kto pisze ladnie |
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Sro Wrz 02, 2009 09:51
|
|
|
|
Agnieszka, my staramy sie pozałatwiac niektore rzeczy bo w styczne luty sesja i pisanie pracy no i obrona. tym bardziej ze zaproszenia zamawiamy z bierzących pieniądzy, a wiadomo ze tu 100 tam 200 i ogolny budżet weselny jest nienaruszony |
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Sro Wrz 02, 2009 09:52
|
|
|
|
Aga, a moze ktos z rodzinki ładnie pisze ? albo przyszła teściowa ? aczkolwiek jak wybierzesz ładna ozdobna czcionke tez bedzie ładnie :):) |
|
|
 |
agusia_najlepsz
Lubię tu być

Data ślubu: 10.07.10
|
Wysłany: Sro Wrz 02, 2009 10:24
|
|
|
|
| A no wlasnie Ty tez sie bronisz w tym roku...znaczy przyszlym:)my z narzeczonym tez, mam tylko nadzieje,ze obrona nie wypadnie w dniu wesela:) |
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Sro Wrz 02, 2009 10:58
|
|
|
|
nie no ja musze załatwic tak zebym ostatni tydz maja i do 5 czerwca miała wolne, nie moge niec pbrony na głowie damy rade ! ;-)) |
|
|
 |
Pani Reklama Popatrzcie na mnie

|
|
|
|