|
|
| Autor |
Wiadomość |
Mathie
Administrator

Data ślubu: 19 lipca 2008
Osoba prywatna
|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 16:10 Odmiana nazwisk
|
|
|
|
Powinno się przydać przy wypisywaniu zaproszeń:
| Cytat: | O ZAPRASZANIU NA ŚLUBY I WESELA
Jak prawidłowo odmienić w liczbie mnogiej nazwiska:Maleszka, Czemplik, Janasek, Kosmala, Jaskuła w zdaniu: Mamy zaszczyt zaprosić W.P. Annę i Jana .... na uroczystość zawarcia Związku Małżeńskiego...?
Liczba tego typu pytań przysyłanych do poradni w ostatnich 2 latach skłania do przypuszczeń, że albo upowszechnia się w Polsce zwyczaj zapraszania na śluby i wesela osób kompletnie państwu młodym i ich rodzinom nieznanych, których nazwiska słyszy po raz pierwszy w życiu, właśnie przy tej okazji, albo że zapanowaał jakaś powszechna prawie i nagła nieznajomość odmiany w zakresie liczby i przypadka najprostszych nazwisk polskich, albo też jedno wspierane jest drugim. Obawiam się, że zrozumienie tego zjawiska jest poza moimi możliwościami
Zaprasza się: Maleszków, Czemplików, Janasków,Kosmalów, Jaskółów, a także (na wszelki wypadek, gdyby na liście byli ludzie o nazwiskach na -ski, -cki): Kowalskich, Malinowskich, Lubeckich,Przypsztyckich, Nowobogackich, etc., etc.
Ponadto piszemy: związek małżeński, a nie: ZwiązekMałżeński.
Prof.dr hab. Mirosław Skarżyński |
Źródło: http://poradnia.polonistyka.uj.edu.pl/?modul=12 |
_________________ Zapraszam do rejestracji i wypowiadania się na forum
WeseleRadom na Facebooku! Zapraszamy.
|
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz Wiek: 23 Dołączyła: 07 Kwi 2008 Posty: 1821 Skąd: Radom
|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 16:25
|
|
|
|
| my będziemy pisac np: Sz. P. Anna i Tomasz Nowak (nie Nowakowie) |
|
|
 |
Mathie
Administrator

Osoba prywatna
|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 16:38
|
|
|
|
| Ale powiedzmy "Serdecznie zapraszamy Sz. P. Anna i Tomasz Nowak" ? Imiona też bez odmiany? Czy tekst zaproszenia jest taki, że nie trzeba odmieniać? |
|
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Pon Sie 31, 2009 19:14
|
|
|
|
oj tak tak , imiona odmienimy Annę i Tomasza Nowak |
|
|
 |
Malensstfo
Zadomawiam się

Data ślubu: 28.08.2010
|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 07:09
|
|
|
|
Mnie osobiście zawsze drażni, gdy właśnie na zaproszeniu jest odmienione imię a nazwisko nie, bo to dla mnie dziwnie wygląda. Ale ktoś też powiedział, że tak właśnie powinno się pisać i już sama nie wiem ?! |
|
 |
Liziii
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 09:27
|
|
|
|
Ja zamierzam dostosowac siędo formy jaka będzie w zaproszeniu. Jesli będzie "..mają zaszczyt zaprosić Sz. P." to będę odmieniać np. Karolinę Kowalską i Przemysława Nowaka
Problem, co z nazwiskami, ktore są dosc klopotliwe, np Kołbuc - zapraszamy Sz. P. Kołbuców? Czy A. i K. Kołbuc? Mysle ze wtedy poszukam w jakichs slownikach poprawnej polszczyzny, nie chce zeby ktos poczuł się urażony |
|
 |
Mathie
Administrator

Osoba prywatna
|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 09:34
|
|
|
|
| Powinno się odmieniać "Kołbuców" w tym przypadku. My wiele szukaliśmy informacji na temat odmiany nazwisk, bo chcieliśmy żeby wszystkie były poprawnie odmienione, zgodnie z zasadami języka polskiego. Większość nazwisk polskich się odmienia i choś czasami to dziwnie brzmi to ja uważam, że powinno się pielęgnować polski język i zgodnie z jego zasadami wypisywać zaproszenia. |
|
|
|
|
 |
Malensstfo
Zadomawiam się

Data ślubu: 28.08.2010
|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 11:41
|
|
|
|
| Chyba tak samo zrobie, bo też uważam, że powinno być wszystko odmienione... |
|
 |
anecior
Lubię tu być

|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 15:55
|
|
|
|
My wybieramy zaproszenia na których nie będzie miejsca do wisywania Imion i Nazwisk osób które chcemy zaprosić. Takowe będą umieszczone na kopercie, już wydrukowane.. No problem - SzP. A.T Nowak
Dostaliśmy ostatnio takie zaproszenia i świetnie to wygląda. Kto teraz kupuje takie zaproszenia gdzie trzeba wpisywać personalia gości??!! Takie zaproszenie gdzie nie ma miejsca na wpis tylko znajduje się na kopercie jest bardziej uniwersalne, moim zdaniem i nie ma problemu z odmianą... |
|
 |
Mathie
Administrator

Osoba prywatna
|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 16:00
|
|
|
|
| anecior napisał/a: | | Kto teraz kupuje takie zaproszenia gdzie trzeba wpisywać personalia gości??!! Takie zaproszenie gdzie nie ma miejsca na wpis tylko znajduje się na kopercie jest bardziej uniwersalne, moim zdaniem i nie ma problemu z odmianą... |
Kto teraz kupuje zaproszenia z nazwiskami gości w tekście zaproszenia? Myślę, że sporo osób. Nie tylko z miejscem do wpisywania odręcznie nazwisk, ale są zaproszenia już z personalizacją w cenie. Czyli nazwiska są drukowane.
Ja myślę, że zaproszenia nie muszą być uniwersalne, bo przecież są zaproszeniami na największy dzień w życiu dla danej pary. Wiele osób chce, żeby były oryginalne, a przez gości zaproszenia bez ich nazwisk w tekście wydaję mi się mogą być sceptycznie przyjmowane. |
|
|
|
|
 |
anecior
Lubię tu być

|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 16:02
|
|
|
|
| To juz zależy od rodzin młodych - no ja wiem że u mnie takie się przyjęły i nie ma takiego problemu z odmianą... |
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Wto Wrz 01, 2009 16:56
|
|
|
|
ja sobie nie wyobrazam tak zapraszac tzn (nie chwaląc się:P) ja i moja mama mamy ładny charakter pisma i chetnie wypiszemy zaproszenia teściowa ma pismo równiez bardzo ozdobne. dzis zamówilismy zaproszenia, wszystko będzie tam wpisane (miejsce godzina i dane młodych) a nazwisko gościa my wpisujemy. i zdecydowalismy się na odmienianie nazwiska macie racje ze będzie to dziwnie wyglądać Nasz slub jest dla nas przełomowym, neisamowicie ważnym wydarzeniem i jakos nie wyobrażam sobie robic cokolwiek po łebkach, ani zeby isc z czymkolwiek na łatwiznę. stąd własnie wybór samej sali (nie od talerzyka)- zwyczajnie (oprócz zbicia zbędnych kosztów) sami wszystkim chcemy się zając pozdrawiam |
|
|
 |
Pani Reklama Popatrzcie na mnie

|
|
|
|