Dwór Zbożenna

Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
CENNIKI
Autor Wiadomość
martuś88 
Lubię tu być

Data ślubu: 14.08.2010
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 15:35   

moim zdaniem dobry fotograf to taki, ktory potrafi ze zdjecia zrobic prawie dzielo sztuki, pokazujac i uwydatniajac malo istotne dla niektorych szczegoly poprzez dobranie koloru, miejsca a nawet pozycji, bo umowmy zrobic zdj parze mlodej co stoi pod drzewkiem to kazdy potrafi, a dobry fotograf potafi z takiego stania pod drzewem uchwycic to "cos".Jesli para szuka wlasnie takich zdj to nie bedzie patrzec na cene ani na nic tylko sie zdecyduje na tego czy innego

mimi70
Dopiero zaczynam

Wysłany: Czw Paź 22, 2009 16:55   

czytam wasze posty i b,podobala misie wypowiedz martusi 88,ja tez jestem tego samego zdania co ty.Dobry fotograf zawsze wie co ma robić- i to mi wytłumaczyla osoba która robila zdjecia na moim weselu.Na poczatku na plenerze zachowalam sie mysle jak większość z młodych par,zaczełam zadawać pytania typu; ;a gdzie mam sie patrzeć na panią czy gdzie indziej' i wiecie jaką dostalam odp.od pani fotograf cyt. :sloneczko bądź sobą a ja uchwyce w tobie to co najpiękniejsze: bardzo mnie zafascynowały te słowa i starala się być taka choć zawsze odrobina stresu jest w taki dzien.Gdy dostalam zdjecia dopiero zobaczylam co chciała przez to powiedziec-były cudowne.
Co do postu LUsi bardzo się z toba zgadzam nie tylko oferta ale i cena również jest istotna.ja wcześniej opisalam ilu odwiedzilam kamerzystów i fotografów i tak naprawde to stwierdziłam że nie każda praca jest warta tej ceny która sobie kamerzyści lub fotografowie życzą.Ja akurat miałam szczęście trafiając na tą parę która mnie obsługiwala ale mam i znam przypadki moich znajomych ,niektórzy zapłacili duze pieniądze za film i zdjęcia ,a wg. mnie nie sa one warte nawet połowy tej ceny .Warto i to wiem z autopsji posłuzyć się jednak opinią kogoś z grona znajomych a przy okazji obejrzeć sobie na spokojnie film i zdjęcia z ich wesela -to jest najlepsze wyjście w poszukiwaniu kamerzystów lub fotografów.Ja dopiero dzisiaj m-c po slubie jestem mądrzejsza bo wczesniej też jeżdziłam od domu do domu i słuchałam co mi ktos może zaproponować a jednak wybrałam ludzi z polecenia.I tak naprawde to mialam dużo szczęścia bo jestem niesamowicie zadowolona.

malaczarna5 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Czw Paź 22, 2009 16:56   

Popieram dziewczyny!Wyżej wymienione rozmówczynie bardzo dobrze piszą i zgadzam się z Nimi! Mają rację i tyle! Nic więcej nie napiszę,bo nie bedę pisać tego samego co jest wyżej napisane! :)

stieler 
Rozkręcam się

Właściciel firmy
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 21:33   

Oczywiście zgadzam się z wypowiedziami. Pragnę tylko napisać swoich odczuciach czytając przeróżne posty.. ..co to za oferty w których każdy usługodawca oferuje zupełnie coś innego. Moim zdaniem powinien temat być podzielony na różne przykładowe zapotrzebowanie o ustalonej ilości fotografii w podanym formacie, itd. Wtedy każdy by się wypowiedział odpowiednio :) ..a tak, są to w zasadzie oferty typu "kto więcej a kto mniej" :) Pozdrawiam Wszystkich :) ..nie piszę że ktoś nie ma racji. Wszyscy racje mają, ale jakież to chaotyczne:)

Bacaj
VIP

Właściciel firmy
Jacek Brożek Fotografia
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 13:41   

Hm... przeczytałem wszystko od początku. Pewnych rzeczy nie rozumiem- nie będę ich drążył. Napiszę tylko jedno... dobra fotografia obroni się sama.
Ceny? Każdy się ceni inaczej... jeden "nadrabia" różnymi dodatkami do usługi, drugi świadczy usługę na wyższym poziomie (tu wkraczam na na niebezpieczny temat - co to jest usługa na wyższym poziomie?) i nie daje różnorodnych dodatków, pierdółek itp rzeczy. Uwaga! Nie jest to regułą.
Jak to mówią... klient nasz pan! Duży wpływ na całokształt oferty ma klient... stąd biorą się różne dodatki w ofertach typu: strona www ze zdjęciami dostępna na hasło, odbitki dla gości w dniu wesela, portrety w ramce dla rodziców, duży plakat ze zdjęciem "młodych" powieszony na sali weselnej, pokaz slajdów z podkładem muzycznym na DVD itp itd
Klient wymaga- usługodawca musi być elastyczny i nieustannie pracować nad poprawieniem swojej oferty nie tylko pod względem jakości....

Lusia 
Lubię tu być

Wysłany: Sob Paź 24, 2009 08:42   

Teraz postaram się „wytłumaczyć” chociaż chyba nie ma z czego…
1. Tytuł wątku jest CENNIK dlatego piszę o cenach a nie o artyzmie czy jakości ujęć.
2. Pisząc o dodatkach nie miałam na myśli proporczyków i misiów – jak to sugerował jeden pan- wydawało mi się, że to jest oczywiste ;) ale wracając do dodatków- to jak można zauważyć nie wymieniałam szczegółowo kto oferuje jakie dodatki, bo to jednak wydaje mi się trzeba ustalać indywidualnie- tylko, że należy o nie pytać, ponieważ dla mnie niektóre dodatki maja duuuże znaczenie. Np. ta płyta o której p. Stieler pisał ze nagranie trwa kilka sekund. Racja, tylko że tą płytę ze zdjęciami- czasem dostajemy, inni fotografowie chcą za nią dodatkowej zapłaty, a jeszcze inni jej nie dają klientom wcale.
3. Nie wykluczam , ze student może być równie dobrym fotografem co kompozytor- informatyk.
4. Zacytuje jedna wypowiedź „ Moim zdaniem powinien temat być podzielony na różne przykładowe zapotrzebowanie o ustalonej ilości fotografii w podanym formacie, itd.”
Być może bym tak zrobiła tylko po co? Szczegółowe informacje są podane w wątkach.
Jest jeszcze jedne problem, żeby tak szczegółowo opisywać: nie każdy wprost podaje jaka cena za ile zdjęć i w jakim formacie. Przykład : http://weseleradom.pl/top...ieler-vt348.htm tu pan Stieler spytany o cenę napisał, że jest ona ustalana indywidualnie na spotkaniu, ale dalej napisał pan tak „mogę śmiało napisać, iż moja cena za fotografie na Uroczystości Zaślubin i Przyjęciu Weselnym, to 1200 zł” i nie dodał pan słowa nawet za ile zdjęć i w jakim formacie. Co więcej w wątku w którym piszemy czyli w cenniku napisał pan „Mój cennik oscyluje w granicach 700 - 900 zł za zdjęcia w zależności od odległości (transport), reszta (rodzaj albumu, ilość zdjęć i ich wielkość) ustalana wraz z Młodą Parą.” Również wiec nie podając ilości zdjęć, za to cena się zmieniła. Trochę niekonsekwentnie. I cóż ciężko porównać z innymi ofertami, gdy nie wiemy ile jest zdjęć i np. podajac cenę bez ceny albumu- co obecnie jest w standardzie usług. Moim zdaniem jest to napisane by „optycznie” zmniejszyć cenę nie podając od razu wszystkich kosztów.

Przepraszam, że tak się rozpisałam, co do wypowiedzi dziewczyn zgadzam się ze wszystkimi.

Krzysztof 
Zadomawiam się

Wysłany: Sob Paź 24, 2009 14:27   

Lusia, Lusia- sporo racji w tym co piszesz.Zawsze przedstawiana oferta dla klienta winna być jasna i przejżysta bez niemiłych niespodzianek podczas końcowego rozliczenia. W umowie winno być napisane co i za ile.Wiadomo,ze za dodatkowe sprawy, które mogą wyniknąć po wykonaniu zlecenia wiadomo, że będą dopłaty.
Ja to widzę, wg Waszych relacji,że niektórzy usługodawcy to postepują podobnie jak banki podczas udzielania kredytu. Coś jest napisane, potem napisane małym druczkiem itd a potem wychodzą takie sprawy dziwne. Dlatego podczas spotkania pytać jak najwięcej szczegółów i zapisywać sobie .

eweleminka
Dopiero zaczynam

Wysłany: Pią Lis 06, 2009 18:57   

a czy ktoś wie jak jest w videokadr, chodzi mi o fotografie dokładnie.w jednym poście była podana cena ze 1000 zł, ale ile w tej cenie jest zdjęć?wie ktoś może :)

martuś88 
Lubię tu być

Data ślubu: 14.08.2010
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 21:00   

my bedziemy miec zdj videokadr i pan mowil ze cena zalezy od ilosci zdjec, inne ceny maja planer a inne slub i wesele, to tez zalezy czy zwykly album czy fotoksiazka, z tego co nam mowil cena jest zalezna od ilosci zdj, ale wydaje mi sie ze taka standardowa cena to wlasnie 1000 zl

eweleminka
Dopiero zaczynam

Wysłany: Sob Lis 07, 2009 11:25   

dziękuje bardzo martuś88 za odpowiedź :)

olcia 
Rozkręcam się

Wysłany: Pon Lis 09, 2009 16:51   

witam, powiedzcie mi jak długo przed weselem zamawia sie kamerzystę & fotografa, czy tak samo wskazany jest pośpiech jak w przypadku zespołu i sali, te ostatnie mam ale o kamerzyście jeszcze nawet nie myślałam
pozdrawiam

Krzysztof 
Zadomawiam się

Wysłany: Pon Lis 09, 2009 16:58   

olcia, Zależy , na kiedy masz termin. Są terminy tzw popularne a są terminy luźne.Wiadome jest jedno, że sporo czasu musisz poświęcić na spotkania prezentacyjne, i tego nie unikniesz, jeżeli zależy Ci na fachowej obsłudze. Bo amatorów czy podstawionych z łapanki to nawet na ostatnia chwilę możesz mieć, ale to nie o to chodzi.Powodzonka....

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu